Fragmentul surprinde momentul solemn în care Klaus Iohannis binevoiește a pune un puiete într-o groapă săpată de alții, în timp ce în jurul lui se gudură Ludovic Orban și Costel Alexe sau Alexe Costel (nu-mi încarc memoria cu încă un nume trecător pe la Palatul Victoriei). Premierul Ludovic Orban nu mînuie faimoasa sa mandolină, ci o lopată.

Costel Alexe beneficiază de o sapă. Amîndoi sînt morți de grija ca nu cumva, acoperind puietul prezidențial, să arunce vreun strop de pămînt pe Înaltele Ghete cu șireturi ale lui Klaus Iohannis. Secvența a fost prefațată de ivirea pe potecă, mai ceva decît Juna Rodică pe lîngă junii semănători, a alaiului oficial, avînd în centru pe Klaus Iohannis. Klaus Iohannis era înarmat miercuri seara, la sindrofia women de afaceri, care n-au fost arestate încă de DNA, cu un papion. Aici, în lăstăriș purta o bundiță verde, ca să se asorteze cu ceremonia dedicată Pădurii românești de peste jumătate de veac.

Într-o parte l-am văzut pe Ludovic Orban. Spre deosebire de Șeful, el purta cizme. De cealaltă parte l-am văzut pe Costel Alexe. În rest binecunoscuții atîrnători la astfel de ceremonii de ștabi.

Din cîte se știe, cu ceva timp în urmă, de fapt miercurea trecută, Klaus Iohannis a desemnat cu formarea guvernului pe Florin Cîțu, acest veșnic turmentat, fără să fumeze. Așa se face că de vreo săptămînă și ceva România are doi premieri: unul în exercțiu, Ludovic Orban, și altul desemnat, Florin Cîțu. Evident de cum a făcut ochi în film alaiul oficial m-am întrebat:

Dar Florin Cîțu unde e?

Dacă în partea stîngă a lui Klaus Iohannis mergea premierul în exercițiu era musai ca în partea dreaptă să fie premierul desemnat.

Nici urmă de Florin Cîțu lîngă președinte.

Florin Cîțu are o față de Cartea Recordurilor.

E greu să nu-l găsesti și dacă l-ai căuta într-un bal mascat.

Așa că l-am găsit.

Era undeva pe la margine, păstrîndu-se cu un pas în urma alaiului, de parcă ar fi fost pădurarul de rezervă.

Singura lui grijă părea să nu cumva să meargă mai repede decît șeful lui pe linie de partid.

N-a luat cuvîntul.

A luat cuvîntul în schimb Ludovic Orban.

A venit momentul punerii oficiale a puietului de către președinte.

Au dat unul cu sapa și altul cu lopata ministrul în exercițiu al Mediului și premierul în exercițiu.

Nici urmă de Florin Cîțu.

Să fie și el acolo în jurul președintelui, aruncînd pămînt cu mîna sau chiar cu gura, dacă nu i s-a dat o unealtă, dar să fie acolo, să-l tragă televiziunile în poză.

Mi-am zis:

Te pomenești că pe premierul desemnat l-a apucat burta și o fi prin vreun tufiș, pîndit să-și tragă brăcinarii de vreo fătucă gata să-i vîre microfonul sub gură.

Cînd s-a terminat sindrofia l-am descoperit pe Florin Cîțu tras cît mai departe de centru de interes al presei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE