Evenimentul Zilei > International > Situație ȘOCANTĂ în Tibet! Unul dintre principalii Lama se retrage. Motivul este INCREDIBIL
Situație ȘOCANTĂ în Tibet! Unul dintre principalii Lama se retrage. Motivul este INCREDIBIL

Situație ȘOCANTĂ în Tibet! Unul dintre principalii Lama se retrage. Motivul este INCREDIBIL

Una dintre cele mai marcante figuri ale budismului tibetan, contestat de o parte dintre adepți, a abandonat brusc viața monahală după ce s-a căsătorit cu o prietenă din copilărie în India.

Thaye Dorje a fost desemnat încă din copilărie drept reîncarnarea Karmapa Lama, liderul uneia dintre cele patru ramuri ale budismului tibetan. Dar acest titlu i-a fost contestat mult timp de o parte dintre adepții acestei școli, care recunosc un alt călugăr, Urgyen Trinley, numit de Dalai Lama, liderul principalei ramuri a budismului tibetan, scrie Agerpres. 

Serviciile lui Thaye Dorje au anunțat în mod neașteptat că acesta a abandonat viața monahală după ce s-a căsătorit la data de 25 martie, în cadrul unei ceremonii private de la New Delhi cu Rinchen Yangzom, 36 de ani, născută în Bhutan.

"Am sentimentul puternic, profund în inima mea, că decizia mea de a mă căsători va avea un impact pozitiv (…) pentru fiecare dintre noi", a declarat mirele, citat într-un comunicat al serviciilor sale. Acestea au precizat că el va continua să îndeplinească rolul de Karmapa, în special prin continuarea rugăciunilor.

După cum cere tradiția tibetană, călugării desemnează un băiat tânăr care a arătat semne de asemănare cu unul dintre liderii lor decedați ca fiind reîncarnarea acestuia din urmă.

Thaye Dorje s-a născut în Tibet dintr-un tată care era el însuși un Lama înalt plasat și o mamă descendentă din nobilimea tibetană. Potrivit biografiei sale oficiale, el avea un an și jumătate când a început să spună că este Karmapa.