Un deţinut din Penitenciarul Botoşani s-a sinucis în celula sa, potrivit unui comunicat de presă transmis de către  unitatea de detenţie, informează Agerpres.

A fost descoperit la apelul de dimineață

Bărbatul a fost găsit spânzurat, iar în ciuda intervenţiei imediate a personalului medical, nu s-a mai putut face nimic pentru a i se salva viaţa.

“Astăzi (luni), cu ocazia efectuării apelului de dimineaţă, s-a constatat că o persoană privată de libertate a săvârşit un act de suicid, prin spânzurare. Personalul medical al Penitenciarului Botoşani a intervenit pentru resuscitarea acesteia, concomitent fiind solicitat sprijinul unui echipaj de ambulanţă, prin serviciul unic de urgenţă 112. În ciuda eforturilor depuse, decesul a fost declarat la ora 07.35”, precizează Penitenciarul Botoşani.

Administraţia penitenciarului a procedat la informarea familiei persoanei decedate, judecătorului de supraveghere, precum şi a Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Ce spun experţii despre sinuciderile din arest

Despre  profilul celor care se sinucid în detenție: „Ca și în afară, sunt oameni care sunt tulburați psihic, care nu își găsesc liniștea, care sunt depresivi, care nu mai găsesc o rezolvare în viața de zi cu zi. Singura diferență este faptul că în detenție mai există un motiv în plus, anume detenția și faptul că există această presiune instituțională și socială”, a declarat Sorin Dumitrașcu, președintele sindicatelor din penitenciare.

Reprezentantul  sindicatelor din penicentiare spune că „dacă cineva vrea să se sinucidă o să o facă și nu ai cum să îl oprești.

,,Am avut cazuri în care deținuții, dat fiind specificul detenției la noi, adică la comun, au fost văzuți de alți deținuți încercând să se sinucidă și s-a intervenit și au putut fi salvați. Au mai încercat o dată peste câteva zile și au reușit. Dacă un deținut vrea să se sinucidă, o să o facă. Este foarte greu să eviți așa ceva. Au cearceafuri, au pături, au haine, au orice… Ce poate fi folosit într-o viață cât de cât normală în penitenciar poate fi folosit și pentru sinucidere, din păcate”, a mai spus Sorin Dumitrașcu.