Evenimentul Zilei > Actualitate > Situație fără precedent în Belgia! Reguli de fier
Situație fără precedent în Belgia! Reguli de fier

Situație fără precedent în Belgia! Reguli de fier

În Belgia s-au impus reguli extrem de stricte pentru deplasarea persoanelor. Radio România Actualități a făcut un interviu cu o româncă aflată în Bruxelles.

Reporter RRA: Suntem acum în legătură cu Ioana Belu din Bruxelles, Belgia. Care este situația la voi acolo? Destul de dramatică.
Ioana Belu: Da, situaţia este foarte preocupantă pentru că toate activitățile sunt practic blocate, stăm acasă și așteptăm să treacă această perioadă.
Reporter RRA: Ţineți legătura acolo între voi românii?
Ioana Belu: Prin telefon, da, sigur cu prietenii, cunoștințele, iar având în vedere că mă ocup împreună cu colega mea Mirela Niță Sandu de Şcoala EuropaNova pentru copii, care bineînțeles s-a suspendat pe această perioadă, învățătoarele de la școală și noi facem câteva posturi pe Facebook, pe pagina şcolii încercând să ţinem legătura cu părinții, cu copiii, să le dăm idei de activităţi.
Reporter RRA: Spune-mi, Ioana, cum percep românii noștri de acolo toată această situație, mai ales că poate unii dintre ei voiau să vină în țară să-şi vadă părinții. Acum sunt acestei interdicții, cum se percep lucrurile acolo?
Ioana Belu: Până pe cinci aprilie într-adevăr nu se poata zbura din Belgia nicăieri, sperăm să nu se prelungească perioada pentru că venea și vacanța de Paște. E adevărat că mulți dintre noi avem bilete în aprilie de avion să ne întoarcem în ţară să ne vedem părinții și părinții ne sună și noi nu știm ce să le spunem. De fapt, cred că toată lumea înțelege situația, și părinții, și noi, dar este pentru prima dată când nu ne putem vedea forţat.
Reporter RRA: Faptul ca că sunt limitate și restricționate ieșirile este un impediment.
Ioana Belu: Pe stradă nu poţi să circuli decât dacă ești singur în principiu sau cu cel cu care locuiești, dar în general oamenii ies singuri pentru cumpărături, pentru farmacii, doctori și cei care pot încă să meargă la serviciu şi nu sunt în şomaj temporar, dar altfel nimic nu mai poţi să faci