Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, prezent la dezbateri în comisie, a declarat că sistemul va deveni funcţional în aproximativ 2-3 luni după ce va fi semnat protocolul de colaborare în vederea creării cadrului necesar operaționalizării sistemului.

Arafat a adăugat că RO-Alert nu va fi declanşat la fiecare cod galben sau portocaliu, ci doar în anumite situaţii de urgenţã.

„La acest moment a fost finalizată recepţia echipamentelor, achiziţia a fost finalizată. Etapele pe care le avem în curs sunt semnarea protocolului de colaborare între MAI, departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, IGSU, STS, ANCOM, Vodafone România, Orange România, Telecom România şi RCS-RDS pentru crearea cadrului necesar operaţionalizării sistemului. (…)În următoarele două trei luni după ce este emis protocolul ar trebui să fie operaţionalizat şi să funcţionăm cu el. (…) Nu avem în intenţie să îl declarăm la fiecare cod galben sau chair portocaliu. Rolul Ro-alert este să îl folosim când este ceva grav. (…) Când stim că este o viitură care va avea un efect serios, intr-adevăr, atunci în zona respectivă se transmite alerta pentru populaţie. Spre exemplu, o schimbare de vreme care este detectată de ANM, cum a fost la Timişoara, o furtuna de scurtă durată, de foarte mare putere,  justifică să dăm alerta pe zona respectivă.”, a declarat Arafat în cadrul Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor,

Arafat a mai spus că în cazul unui cutremur care nu poate fi alertat înainte, sistemul va fi folosit pentru a transmite populaţiei mesaje posteveniment despre modul în care este nevoie să se comporte.

Proiectul de lege privind implementarea sistemului RO ALERT a fost adoptat, de Senat, la sfârşitul anului trecut, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Guvernul a decis, la sfârșitul anului trecut, înfiinţarea sistemului Ro-Alert, prin OUG. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat atunci că, potrivit meteorologilor, în perioada următoare România se va confrunta din ce în ce mai des cu genul de fenomene „nowcasting”.