Republica Moldova introduce sistemul de avertizare MD-Alert, după modelul RO-Alert

Republica Moldova introduce sistemul de avertizare MD-Alert, după modelul RO-Alert RO-Alert. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova va introduce sistemul de avertizare MD-Alert, similar celui din România, RO-Alert. Sistemul va permite transmiterea mesajelor de avertizare și alarmare a populației în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor.

Sistemul de avertizare MD-Alert. Informarea populației în caz de situații de urgență se va face atât prin intermediul rețelelor de telefonie mobilă, dar și altor instrumente de difuzare a mesajelor de alertă. Miercuri a avut loc lansarea proiectului de fezabilitate MD-ALERT-STUDY, care urmează a fi realizat timp de un an, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Proiectul de fezabilitate, lansat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va servi drept fundament pentru implementarea cu succes a Sistemului național de avertizare a populației în caz de situații de urgență și excepționale în Republica Moldova.

Sistemul de avertizare MD-Alert, după modelul românesc

RO-Alert

Sursa foto: Arhiva EVZ

În cadrul conferinței de lansare, secretarul General adjunct al MAI, Vladislav Cojuhari, a menționat că demararea proiectului MD-ALERT-STUDY reprezintă un lucru important în asigurarea protecției și securității cetățenilor, atunci când sunt în pericol. Totodată, oficialul a subliniat că, astfel, se face primul pas spre realizarea sistemului de alertă a populației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul principal al studiului constă în determinarea oportunităților, riscurilor, nivelului de dezvoltare tehnologică a țării noastre, identificarea furnizorilor de comunicații electronice, care ulterior vor servi ca piloni fundamentali în implementarea sistemului național de avertizare timpurie.

De asemenea, au fost analizate exemple de bune practici ale UE în vederea funcționării sistemului modern și eficient de avertizare, bazat pe comunicații electronice mobile.

Proiectului de fezabilitate MD – ALERT – STUDY, în valoare de 442.523 de euro, va fi finanțat 92% de Uniunea Europeană și 8% de Republica Moldova, potrivit tv8.md.

Sistemul RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

 RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017