Cum scapi de sunetul enervant al avertizărilor Ro-Alert. Toate setările sunt în meniul telefonului

Cum scapi de sunetul enervant al avertizărilor Ro-Alert. Toate setările sunt în meniul telefonului Sursa foto: Arhiva EVZ

Persoanele care doresc să scape de sunetul enervant al mesaje transmise prin sistemul Ro-Alert au la dispoziție setări în meniul telefoanelor. De aici pot fi stabilite modalitățile în care se dorește a fi primit avertismentul, cu sunet puternic și strident, cu vibrații etc. Deși mulți ar prefera să o facă, nu este indicat să renunțați la acest serviciu pus la dispoziție de autorități, O situație periculoasă poate apărea oricând, oriunde, iar un avertisment la timpul potrivit este foarte util.

Mesajele de avertizare pentru populație, transmise prin aplicația Ro-Alert, au fost introduse începând cu 2017. Rolul lor este, așa cum arată și numele, să avertizeze populația, prin intermediul telefonului mobil, în legătură cu eventualele pericole. Fie că este vorba despre fenomene meteo extreme, accidente grave, blocaje pe șosele, incendii etc. telefonul emite un sunet ascuțit, enervant de cele mai multe ori, și un mesaj text cu natura pericolului.

Mesajele de avertisment sunt concepute să avertizeze în timp real pe cei aflați în aria de producere a dezastrului și se bazează pe informațiile GPS. Se întâmplă, însă, ca avertizările să ajungă la cei interesați prea târziu. Iar acest lucru face ca mesajul să fie și mai deranjant.

Acest lucru se întâmplă din cauza reacției instituțiilor responsabile cu monitorizarea fenomenelor respective. Acestea transmit informații despre potențialul pericol către Departamantul pentru Situații de Urgență (DSU), iar specialiștii de aici decid dacă transmit alerta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, apar tot felul de situații, în care mesajul Ro-Alert nu mai este transmis, deși un avertisment ar fi fost binevenit, în anumite cazuri, sau situații în care este transmisă avertizarea, dar pericolul este minim.

Cum puteți scăpa de sunetul enervant al alertelor

Este evident că notificările pentru genul acesta de avertismente, Ro-Alert, ar trebui menținute active în permanență. Chiar dacă unele dintre acestea sunt precum avertismentele din povestea cu Petrică și lupul. Nu se știe niciodată când pericolul este real. Există și situații în care, această sunetul strident poate fi dezactivat și activat doar sistemul de vibrații al telefonului. Cei care doresc să-și dezactiveze sunetul mesajelor de tip Ro-Alert o pot face accesând meniul aparatului telefonic, după cum relatează ziare.com.

Din „Setări” se urmează calea „Sunete și vibrații”, sub-categoria „Mai multe setări”, iar acolo alegeți „Transmisii celulare”. În acest meniu puteți debifa acele alerte despre care credeți că nu sunt relevante pentru dumneavoastră: Alerte AMBER (răpire copii); Amenințări extreme; Amenințări severe; Afișați transmisii testare; Istoricul alertelor de urgență.

Tot aici puteți selecta modul în care doriți să fiți avertizat atunci când apare un astfel de mesaj. Pentru aceasta mergeți, în telefon, la „Preferințe pentru alerte” și bifați tipul de alertă pe care îl considerați potrivit: Vibrare; Repetare alertă; Afișați un dialog de renunțare (dezabonare); Mesaje alertă vocală; Selectați volum maxim.