Muzeul Copiilor funcționează într-o clădire de pe Bulevardul Dacia 11, din București, și are 110 camere. Potrivit oficialilor, muzeul va putea fi vizitat, gratuit, până la finalul anului 2020, având o arie largă de domenii precum tehnologie, geografie, istorie, artă şi cultură, având 25 de expoziţii interactive permanente, din toate domeniile.

„Ne-am dorit ca aici copiii să poată vedea cu ochii lor, prin intermediul realităţii virtuale sau în mini-laboratoare tematice, ce înseamnă de fapt ştiinţa: braţe robotice, holograme, imprimante 3D, simulatoare de submarin sau rachetă; la anatomie pot vedea cum arată un bloc operator în miniatură şi pot experimenta proceduri medicale sau pot acorda primul ajutor; pot face o călătorie virtuală prin corpul uman; se pot plimba prin spaţiul cosmic sau prin mediul subacvatic sau se pot plimba printr-o grădină botanică sau o grădină zoologică virtuală. Există şi o zonă de gaming, un studio radio şi tv, laborator de creaţie grafică şi multe alte surprize”, a precizat Gabriela Firea.

Investiția din partea Primăriei Generale a municipiului București a fost de șase milioane de lei, plus TVA. Gabriela Firea a mai arătat că muzeul are o capacitate de 350 de locuri, dar că în contextul pandemiei va fi permis accesul simultan pentru doar 100 de vizitatori. Totodată, edilul a mai menţionat că spaţiul a fost amenajat pe parcursul verii de către echipa Proedus, cu implicarea Operei Comice pentru Copii, a Teatrului Ţăndărică, a Teatrului Ion Creangă, a Expo Arte şi Creart.

Muzeul se adresează copiilor cu vârste între 4-18 ani din Capitală, dar şi din ţară. Legat de prețul biletului de acces, primarul general a mai spus că încă nu a fost fixată o sumă viitoare. „Vom face un studiu de piaţă şi de anul viitor va fi un preţ, dar subvenţionat. Un preţ mic, un preţ suportabil pentru orice familie. Aici se pot organiza, de asemenea, serbări din partea unor şcoli – bineînţeles, cu rezervare. De asemenea, diferite evenimente, dar şi petreceri”, a precizat Gabriela Firea.

Potrivit Primăriei Capitalei, pentru siguranţa vizitatorilor şi angajaţilor, se vor realiza igienizări şi dezinfectări periodice, se vor asigura atât angajaţilor, cât şi vizitatorilor substanţe dezinfectante, măşti şi mănuşi. „De asemenea, spaţiul muzeal a fost dotat cu peste 40 de lămpi de sterilizare, purificare şi ozonificare a aerului, care funcţionează periodic şi care sunt amplasate în zonele de vizitare”, a informat PMB.

Potrivit referatului de aprobare, „Muzeul Copiilor” este un spaţiu educativ, creativ şi inovativ, care oferă copiilor acces la resurse culturale şi educative (spaţii expoziţionale, ateliere, laboratoare, spaţii de experiment) şi în care aceştia îşi pot exersa talentul şi creativitatea sau îşi pot petrece timpul liber într-un mod util şi distractiv.

În raportul de specialitate al proiectului este stipulat că spaţiul situat pe bd. Decebal nr. 11, bl S14, are o suprafaţă totală de 1.850,77 mp, fiind desfăşurat pe patru tronsoane, echivalentul a patru scări de bloc, fiind structurat în parter + mezanin.