SILVIU SERGIU: Cu o anticoruptie nu se face primavara
- Adam Popescu
- 7 ianuarie 2008, 02:02
Silviu Sergiu: "Anul electoral 2008 nu va semana mai deloc cu anul electoral 2004."
Campaniile care vor preceda alegerile locale si generale vor avea prea putine puncte comune cu ostilitatile derulate acum trei ani. Mesajele partidelor vor fi substantial diferite.
Contextul este altul. In 2004, cei mai multi romani doreau izgonirea de la putere a PSD, partidul-stat care acaparase majoritatea resurselor. Pedepsirea unui partid - vazut de multi ca un real pericol pentru democratie - ocupa in 2004 primul loc pe agenda publica. Inlaturarea coruptilor devenise, pentru multi alegatori, o necesitate. Talentul lui Traian Basescu de a-si construi o imagine de politician antisistem, singur impotriva tuturor, a facut diferenta.
Actualul presedinte a stiut sa transmita mesajele care raspundeau cel mai bine asteptarilor electoratului. Discursul anticoruptie l-a ajutat sa capitalizeze majoritatea voturilor anti-Nastase si anti-PSD si sa castige astfel alegerile.
Dupa schimbarea puterii insa, lupta anticoruptie s-a impotmolit la nivel discursiv. Seful statului a tunat impotriva oligarhilor tranzitiei, impotriva guvernului vasal grupurilor de interese. Au fost suspendati ministrii suspectati de coruptie. Unii si-au dat demisia. Cam atat. Niciun dosar de mare coruptie nu a fost finalizat de o justitie insuficient reformata si lipsita de independenta fata de mediul politic. Cum anticoruptia nu a generat un rezultat palpabil, dezamagirea a pus stapanire pe electoratul portocaliu. Lupta cu oligarhii s-a demonetizat inainte de a incepe cu adevarat.
In consecinta, reactivarea discursului anticoruptie la alegerile de anul acesta nu este oportuna. Pentru Traian Basescu si PD, este posibil ca lupta cu marea coruptie sa nu mai fie o carte castigatoare.
In 1996, Emil Constantinescu si Conventia Democrata din Romania (CDR) au castigat alegerile tot gratie unui discurs anticoruptie. O situatie similara celei in care s-a aflat Basescu in 2004. Constantinescu a esuat insa lamentabil. Scandalurile din sanul coalitiei de guvernamant s-au tinut lant, iar politicile economice dezastruoase au dus Romania foarte aproape de buza prapastiei. In 2000, PDSR a revenit la putere pentru ca romanii isi doreau o guvernare profesionista si liniste in sanul puterii. Iar acestea au fost mesajele centrale ale campaniei social-democratilor.
Situatia actuala este asemanatoare. Lupta anticoruptie, desi nu a esuat, nu se „simte” tocmai bine. Razboiul dintre Basescu si Tariceanu i-a indepartat pe alegatori de politica, i-a facut sa-si doreasca linistea cu orice pret.
Spre deosebire de 2004, romanii vor vota anul acesta pentru un loc de munca mai bine platit, pentru rezolvarea situatiei din sanatate, pentru cresterea pensiilor, pentru venituri mai mari si pentru liniste pe scena politica. Cei care vor vorbi din nou de oligarhi, coruptie sau grupuri de interese ar putea avea de pierdut. Alegerile viitoare ar putea fi un prim-pas catre o politica normala, in care votul negativ sa fie inlocuit de cel pozitiv.