Guvernul chilian a retras luni, în urma unui val de critici, o campanie lansată pe reţelele sociale, al cărei protagonist, un bărbat condamnat pentru uciderea soţiei sale, a pledat într-o manieră lacrimogenă împotriva violenţelor comise asupra femeilor, informează AFP.

„Draga mea fetiţă, prinţesa mea, în aceste zile de închisoare, îmi lipseşti mai mult ca niciodată şi sunt foarte îngrijorat de când am aflat că iubitul tău te-a agresat”, afirma deţinutul chilian în acel videoclip.

„Sufletul meu plânge pentru ceea ce ţi s-a întâmplat. Poate că sunt pedepsit pe viaţă pentru ceea ce i-am făcut bunicii tale. Deşi ea nu se mai află printre noi, nu trece nicio noapte fără să îi cer iertare pentru tot răul pe care i l-am făcut. Nu e niciodată prea târziu pentru a reflecta şi pentru a cere iertare pentru erorile din trecut”, a adăugat el.

Această campanie a provocat un val de critici, mai ales din partea organizaţiilor care militează pentru drepturile femeilor. „Lacrimile unui agresor nu folosesc la nimic! Ele nu pun capăt violenţei împotriva femeilor”, s-au scandalizat reprezentanţii asociaţiei Reţeaua chiliană contra violenţelor comise asupra femeilor.

„Să nu vii cu scrisorile tale, să nu vii să ceri iertare sau compasiune, pentru că în cazul de faţă vinovatul, cel care a lovit, eşti tu”, au protestat şi reprezentanţii ONG-ului Corporacion Matria.

În urma criticilor, ministrul chilian pentru Femei şi Egalitate de Gen, Macarena Santelices, a prezentat scuze publice şi a anunţat retragerea imediată a acestei campanii.

„Un agresor nu va putea niciodată să se justifice”, a declarat politiciana chiliană, aflată deja în centrul unei controverse după numirea sa în funcţie în urmă cu o lună, din cauza lipsei sale de experienţă în domeniul drepturilor femeilor şi pentru legăturile ei de familie cu fostul dictator Augusto Pinochet, aflat la putere în perioada 1973-1990.

Sursa: Agerpres