Evenimentul Zilei > Actualitate > „Shrek”, atacat de „Pirati”
„Shrek”, atacat de „Pirati”

„Shrek”, atacat de „Pirati”

Premierele lunii mai au batut recorduri de box-office in toata lumea.

Dupa ce luna mai a vazut spectaculoasa competitie de box-office dintre „Omul-Paianjen”, „Shrek al treilea” si „Piratii din Caraibe: La capatul lumii”, 2007 promite sa fie unul dintre cei mai buni ani ai Hollywoodului. Cele trei urmari lansate in luna mai, cu performante extraordinare la vanzarile de bilete, demonstreaza ca trilogia a devenit un model de business.

„Omul-Paianjen 3” este detinatorul recordului de cel mai bun weekend de lansare, in SUA, cu 151,1 milioane de dolari; cu cele 122 de milioane de dolari, „Shrek al treilea” a doborat tot in SUA recordul de cel mai bun weekend de lansare al unui film animat, detinut anterior de „Shrek 2”. „Piratii 3” este filmul cu cele mai mari incasari, in lume, in primele sase zile de la lansare – 401 milioane de dolari.

A treia parte din seria „Piratii din Caraibe” a devenit si filmul cu cele mai bune rezultate de box-office la premiera si in Romania, anul acesta, dupa ce a inregistrat incasari de peste 130.000 de dolari intre 25 si 27 mai.

Peste varful din 2004

Combinatia dintre „La capatul lumii”, „Shrek al treilea” si „Omul-Paianjen 3” a facut ca weekendul de Memorial Day, cu vanzari de 265 de milioane de dolari, sa depaseasca recordul stabilit in 2004, cu 247 de milioane. Si vara abia incepe. Aceste trei hituri sunt deja garantia faptului ca 2007 va fi un an-record pentru incasarile hollywoodiene, depasind recordul verii 2004 de 3,9 miliarde.

Analistul Jeff Bock, de la Exhibitor Relations (compania care furnizeaza, printre altele, datele de box-office), remarca: „Nu am mai vazut nicio vara cu mai mult de doua filme care sa incaseze la lansare peste 100 de milioane de dolari. Acum am avut 3 intr-o singura luna”. 

Inca 14 urmari sunt programate a fi lansate in aceasta vara. Printre ele, succese de box-office aproape garantate: „Harry Potter si Ordinul Phoenix”, „Ocean’s Thirteen”, „Ultimatumul lui Bourne”. Cifrele incasarilor aduse de Spiderman, Shrek si Sparrow dovedesc ca oamenilor le plac urmarile.

Paul Dergarabedian, de la Media by Numbers, observa ca „urmarile sunt unul dintre motivele pentru care Hollywoodul are astazi un atat de mare succes”. El a atras atentia asupra faptului ca 2005 a avut o „vara groaznica” – au fost lansate doar trei urmari, iar incasarile au fost de doar 3,6 miliarde de dolari.

Povestea e cheia succesului

Directorul de distributie de la Sony Pictures considera ca povestea este cea care a asigurat succesul „Omului-Paianjen 3”. „Povestile bune aduc profit”, a spus el. Rasturnand o groaza de locuri comune din basmele clasice, povestile lui Shrek si ale printesei transformate in capcaunita au influentat pana si miscarile Bursei.

Dupa lansarea celui de-al treilea „Shrek”, actiunile DreamWorks Animation SKG Inc. au crescut cu 86 de centi sau 3 procente. Povestile inspirate de una dintre distractiile din Parcul Disney a reusit sa doboare record peste record, fiind numita, de unii, „„Star Wars”-ul noii generatii”.

IN ROMANIA

„Omul-Paianjen” e pe locul patru

„Piratii din Caraibe: La capatul lumii” se afla in topul box-office-ului romanesc de anul acesta. In weekendul premierei, pe 25 si 27 mai, filmul a incasat 133.273 de dolari, de la 25.288 de spectatori.

El l-a detronat pe „Shrek al treilea”, care stabilise intre 18 si 20 mai un record de incasari la premiera, cu 118.147 dolari si 21.725 de bilete vandute, potrivit Champions. Pe locul al treilea, la mare distanta, se afla „Capcana viitorului”, cu Nicolas Cage si Jessica Biel, care a strans 9.977 dolari. „Omul-Paianjen” e abia pe locul patru, cu doar 7.644 dolari adunati intre 4 si 6 mai

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: