Sfatul psihologului: „Copilul meu se crede urât”

Sfatul psihologului: „Copilul meu se crede urât”

Vă răspunde dr. Paula Irimia.

Băiatul meu de 8 ani este convins că este un copil urât. Suferă pentru că el chiar crede că, uneori, este respins de amicii lui din această cauză. El este un copil normal şi atrăgător. Cum să-i dau mai multă încredere în el?  - Adrian Ene, Bucureşti De la această vârstă, mulţi copii încep să fie preocupaţi de felul în care arată. Probabil că unii dintre amicii lui au făcut vreo remarcă răutăcioasă cu referire la felul în care arată. Problema este că el crede că aceste etichetări răutăcioase ale copiilor sunt adevărate. Iar dacă ele sunt repetate constant şi de alte persoane cărora le acordă credibilitate, riscul este acela de a dezvolta o imagine deformată despre sine şi de a avea o stimă şi o încredere în el diminuat.

Este foarte important ca în primul rând dumneavoastră, ca părinţi, să-i spuneţi cum îl vedeţi, care îi sunt atuurile, dar, mai ales, să-i arătaţi copilului că aveţi încredere în el ori de câte ori aveţi prilejul. Discutaţi cu copilul despre ce înseamnă să fii frumos sau urât.

Se va linişti pe măsură ce îi corectaţi această percepţie nerealistă despre sine şi îi explicaţi că nu există copii urâţi. De multe ori, copilul se destăinuie mai uşor unei alte persoane decât părintelui său. Apelaţi la serviciile unui psiholog dacă menţine aceste convingeri despre el însuşi.

Ne puteți urmări și pe Google News
Pentru alte informaţii, sunaţi la tel. 0722.190.824 sauaccesaţi site-ul www.copilulmeu.ro