Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Sfârșitul RAFO și dorința ascunsă a doamnei Braun
Sfârșitul RAFO și dorința ascunsă a doamnei Braun

Sfârșitul RAFO și dorința ascunsă a doamnei Braun

Dacă de la RAFO nu s-a furat, eu am flota în baie”, spunea Traian Băsescu în 2004 cu puțin înainte de a fi ales președinte al României despre jaful generalizat de la celebra rafinărie din Onești.

 La mai bine de un deceniu de la începerea primelor anchete pe marginea acestui subiect, cazul se apropie de final. Nu toți cei care au furat fără măsură de la RAFO au plătit.

Doar trei dintre foștii directori sau parteneri de afaceri puși pe căpătuială au fost trimiși la închisoare. Corneliu Iacubov, Marian Iancu și Toader Găurean sunt condamnați între 6 și 12 ani de închisoare. Primul nu a plătit prejudiciul, al doilea s-a ales cu sechestru pe avere. Găurean face naveta închisoare – boxa acuzaților fiind judecat în mai multe cazuri.

Deși implicată în zeci de scandaluri, RAFO Onești nu s-a constituit niciodată parte civilă. De fiecare dată, noul proprietar nu și-a dorit recuperarea pagubelor. Nici acum, când a ajuns pe mâinile unui oligarh rus care vinde utilajele la fier vechi nu trimite un consilier juridic să o reprezinte în instanță. Numai Tender are de dat înapoi, potrivit calculelor DIICOT, 43 milioane de euro.

La proces, afaceristul are numeroși susținători în sală. De la „vedete” televizate de Dan Voiculescu, la avocați și politicieni mărunți legați ombilical de bunăstarea afaceristului aflat la ananghie.

Ultima soție a milionarului face ordine printre avocații care mai mult se încurcă între ei. Lasă impresia că se pricepe la toate.

A insistat, imperativ, să o citez de fiecare dată când scriu despre cazul soțului său, altfel mă dă în judecată. Se consideră victimă a unei conspirații antisemite deoarece, „dacă verifici vei observa că înainte de căsătorie mă numeam Braun”. Pare convinsă de ceea ce spune și continuă: „Știu cum lucrați voi, cunosc politica ziarului, am fost directoare a Colegiului Național de Apărare…”. După respingerea tuturor cererilor de către judecători, doamna Tender s-a calmat. Nu-i vine a crede că se termină procesul pe care soțul său îl amână de 9 ani.

Odată cu o soluție definitivă în cazul RAFO-Carom, se încheie o etapă neagră a tranziției de la comunism la capitalism. Întreprinderile de stat, celebrele vaci de muls sunt tot mai puține și mai sărace.

Rămân în urma lor procese care se întind pe ani de zile și doamne Braun neconsolate că jurnaliștii nu citează din gândirea profundă a inculpaților judecați pentru constituirea unui grup infracțional organizat.