Evenimentul Zilei > Actualitate > Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit pe 26 octombrie
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit pe 26 octombrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit pe 26 octombrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit de Biserică pe 26 octombrie. Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), care au condus împreună, o perioadă, Imperiul Roman.

Vrând să reformeze viaţa religioasă, cei doi împăraţi au întărit cultul lui Jupiter şi al celorlalţi zei din panteonul roman, declanşând o cumplită prigoană la adresa creştinilor.
Sfântul Dimitrie a fost fiul guvernatorului Tesalonicului. După moartea tatălui, a fost numit în locul acestuia, dovedind excelente calităţi de conducător. Dar, cum nu şi-a ascuns credinţa creştină şi nici nu a vrut să se lepede de ea, Dimitrie a fost întemniţat la scurt timp.
În acele vremuri, creştinii erau ucişi în aşa-zisele "jocuri" romane, în fapt nişte spectacole sângeroase în care cei ce-l mărturiseau pe Hristos erau aruncaţi fiarelor sălbatice sau puşi să se lupte cu gladiatori puternici şi bine antrenaţi. De obicei, creştinii erau victime sigure, spre distracţia crudă a romanilor.
Printre cei mai temuţi gladiatori ai vremii, se număra un oarecare Lie, din neamul vandalilor. Acesta ucisese mulţi creştini. În temniţă, Dimitrie s-a întîlnit cu un tânăr ostaş creştin, Nestor, care, simţindu-i sfinţenia, i-a cerut binecuvântarea de a-l înfrunta pe Lie, cu nădejdea că va pune capăt omorurilor. Dimitrie i-a făcut lui Nestor semnul crucii pe frunte şi l-a binecuvântat: "Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi!"
Într-adevăr, cu rugăciunile lui Dimitrie, Nestor săvârşeşte ceea ce părea imposibil: îl străpunge cu lancea pe uriaşul Lie şi îl omoară.
Aflând despre binecuvântarea lui Dimitrie, împăratul Maximian a poruncit ca lui Nestor să i se taie capul. Tot din porunca împăratului, ostaşii au coborât în temniţă şi l-au ucis pe Dimitrie, lovindu-l cu suliţele. Dar, în loc de sânge, din rănile sfântului a curs mir tămăduitor.
Potrivit istoricilor, martiriul Sfântului Dimitrie a avut loc la Sirmium, pe teritoriul de astăzi al Serbiei. Moaştele sale au fost aduse pe 26 octombrie 413 la Tesalonic, unde au rămas până astăzi, săvârşind multe minuni.
Pentru români, praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, din 26 octombrie, se leagă, în mod fericit, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, din 27 octombrie, ale cărui moaşte sunt scoase spre închinare sutelor de mii de pelerini în Dealul Patriarhiei.
Anul acesta, credincioşii au ocazia a se ruga şi reculege, pe lângă moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, şi la Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, adus cu această ocazie din Grecia.