Editura Evenimentul si Capital

Sex, Politică și Ipocrizie la Hollywood: Cum au fost acoperite scandalurile sexuale timp de zeci de ani?

Hllary Clinton. FOTO: AGERPRES
Autor: | | 4 Comentarii | 3600 Vizualizari

După ce a trecut primul șoc al uriașului cutremur sexual care zguduie Hollywoodul și emoțiile s-au mai estompat, încep să apară întrebările lucide. Cea mai importantă dintre ele este: prin ce mecanisme oculte a putut fi ascuns un asemenea scandal. Primele indicii arată o monstruoasă complicitate, în care sunt implicați mulți bani și interese politice majore.

Dezvăluirile din New York Times și New Yorker, ca și valul de mărturii despre comportamentul de prădător sexual al lui Harvey Weinstein merită fără îndoială aplaudate. Însă Ryan Holiday formulează în New York Observer o întrebare crudă: „Cum se face că absolut toată lumea –Hollywood-ul, media serioasă, cea mondenă, sau jurnaliștii financiari, care urmăresc orice mișcare a acestor factori de putere - a dat greș atât de jalnic?” Și tot Holiday își dă răspunsul: „Nu a dat greș, cunoșteau toți adevărul, dar au fost prea lași să-l dea publicității”.

Weinstein a fost un apropiat al Casei Albe: aici, alături de Michelle Obama FOTO: AGERPRES

Presa a încercat mușamalizarea

La jumătatea lui august, Ronan Farrow, colaborator al canalului american de televiziune NBC, a obținut acceptul pentru un interviu cu o femeie dispusă să fie înregistrată, cu condiția să apară doar ca o siluetă, iar identitatea ei să nu fie divulgată, și care să depună mărturie că Harvey Weinstein o violase, scrie Huffington Post.

Farrow strânsese deja numeroase materiale pe această temă. În martie obținuse o înregistrare audio în care Weinstein recunoștea că a pipăit un model italian, pe nume Ambra Battilana. Mai avea și interviuri cu persoane care lucraseră cu magnatul de la Hollywood și care vorbeau despre o adevărată cultură a hărțuirii sexuale pe care Weinstein o întreținea de ani de zile.

Iar acum avea o persoană dispusă să depună mărturie în fața camerei și să-l acuze pe Weinstein de viol.

Însă, potrivit a patru surse independente, citate de Huffington Post, NBC a refuzat materialul, susținând că nu era suficient de convingător pentru a fi difuzat pe post. Mai mult, conducerea trustului i-a cerut lui Farrow să nu realizeze interviul cu femeia violată, sau cel puțin să nu folosească echipamentele și personalul NBC și nici să nu menționeze calitatea sa de colaborator al postului.

Conspirația

Așa se face că Rowan Farrow a plătit din buzunarul său echipamentul și personalul pentru a realiza filmarea.

Ulterior, el a primit din partea NBC permisiunea de a-și publica ancheta la un alt organ de presă. Lucru care se întâmplă pe 10 octombrie în New Yorker, având efectul unei bombe nucleare care zguduie tot stabilimentul hollywoodian din țâțâni.

Președintele NBC News, Noah Oppenheim, declara a doua zi după cutremurul provocat de fostul său colaborator: „Ideea că am încercat să acoperim o persoană puternică este foarte jignitoare pentru noi toți. Ne-am aflat pe lunga listă a celor care au încercat să vâneze afacerea asta, să pună mâna pe ea, dar până la urmă nu noi am fost aceia care am detonat-o... În vară am ajuns la un punct în care noi, ca organizație, am simțit că nu avem toate elementele pentru a o difuza.”

Însă nu mai puțin de 12 persoane din interiorul NBC au relatat pentru Huffington Post o cu totul altă versiune. Sursele, care au cerut să le fie protejată identitatea, fie pentru că nu erau autorizați să vorbească, fie pentru că se temeau pentru posturile lor, au relatat despre modul în care Oppenheim și adjuncții săi au încercat sistematic să blocheze povestea. În fața încăpățânării lui Farrow, conducerea NBC a schimbat tonul, acuzându-l pe acesta de interese personale: fiu al Miei Farrow și al lui Woody Allen, reporterul era în relații proaste cu tatăl său, iar Weinstein îi relansase lui Allen cariera. De altfel, Woody Allen va fi una dintre puținele personalități care i-au luat apărarea lui Harvey Weinstein de la începutul scandalului.

Bomba fâsâită

Senzațional este că Susan Waxman, redactor șef la revista TheWrap, afirmă că încă din 2004 obținuse informații despre obiceiurile sexuale ale lui Weinstein, însă ziarul la care lucra atunci a refuzat să le publice. Este vorba de... New York Times, adică tocmai cotidianul care, alături de New Yorker, a detonat „bomba Weinstein” în 2017!

Waxman afirmă că a realizat o documentare în Europa, unde a obținut numeroase dovezi că directorul Miramax-Italia nu avea nici o legătură cu filmul, ci fusese pus de Weinstein doar pentru a-i face rost de femei. De asemenea, la Londra, a descoperit o femeie violată de magnat, și care nu dorea să vorbească din cauza unui angajament de a păstra tăcerea, în schimbul căruia primise bani. Iar Susan Waxman obținuse dovada acestei plăți.

Waxman afirmă că a fost supusă unei presiuni uriașe din partea patronului Miramax, susținând că a fost sunată personal de nume mari de la Hollywood, între alții Matt Damon și Russell Crowe, iar Weinstein însuși ar fi făcut o vizită la redacția New York Times, pentru a opri publicarea dezvă-luirilor.

Confruntată cu întrebarea de ce nu a publicat ea însăși dezvăluirile, la inaugurarea TheWrap, Susan Waxman a oferit o explicație încâlcită. Și mai straniu este că TheWrap publicase totuși, în 2015, informații în premieră despre faptul că Weinstein o pipăise pe Ambra Battilana.

Strania tăcere a lui Hillary

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI