SERGIU: Guvernarea ca o ruleta ruseasca

SERGIU: Guvernarea ca o ruleta ruseasca

Silviu Sergiu: "Adoptarea in Senat a motiunii anti-Macovei cu largul concurs al PNL si UDMR ar putea avea un efect de bumerang."

In momentul in care Curtea Constitutionala va stabili ca Macovei trebuie demisa, iar Tariceanu va lua o astfel de decizie, guvernarea va semana cu o ruleta ruseasca in care opozitia va sta permanent cu degetul pe tragaci, iar in bataia glontului se vor afla, de-a valma, ministrii liberali, democrati sau maghiari.

Liberalii si udemeristii, care si-au frecat mainile de bucurie cand opozitia ii striga ministrului justitiei „demisia! demisia!”, trebuie sa fie pregatiti sa-si vada propriii ministri pusi la zid. Este evident ca votul anti-Macovei al liberalilor este, in foarte mare masura, o polita pe care i-au platit-o lui Traian Basescu. Este „rasplata” pentru mazilirea lui Teodor Atanasiu din fruntea Ministerului Apararii. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, ministru pentru ministru. 

Este un avertisment pentru Traian Basescu ca il asteapta zile grele in parlament, in perspectiva suspendarii sale. Insa este si un vot care-l pune intr-o postura nu foarte confortabila pe Calin Popescu-Tariceanu. Deunazi, el isi anunta sprijinul pentru ministrul justitiei, declarand ca, daca motiunea va trece, nu va trebui sa-si dea demisia. Liberalii care au sustinut motiunea anti-Macovei au demonstrat ca nu dau doi bani pe apelul premierului la concordie pana la alegerile europene. Discursul lui Tariceanu pare acum o gargara politicianista de care nimeni nu tine cont. Nici macar liberalii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai periculos pentru putere insa este ca succesul motiunii a dat aripi opozitiei. Adoptarea ei este un precedent extrem de periculos pentru guvernanti. PSD, PRM si PC nu vor ezita sa foloseasca aceasta arma. Au folosit-o pentru a plati o polita tandemului Basescu-Macovei. Dar ce se va intampla cand vor dori sa-i plateasca o polita lui Tariceanu?

De acum incolo, seful guvernului nu va putea sa-i supere prea tare pe Geoana, C.V. Tudor sau Voiculescu, ca sa nu-i dispara peste noapte din cabinet vreun ministru liberal. Daca ii va deranja in vreun fel, opozitia va depune o motiune ca, slava Domnului, voturi pentru trecerea ei se gasesc. Data viitoare, cand motiunea va fi depusa impotriva unui ministru PNL, s-ar putea sa tradeze PD. Nu de alta, dar dupa ce i s-a intamplat Monicai Macovei, democratii abia asteapta carne frageda de ministru liberal. E drept insa ca nu toti sunt suparati, unii facandu-se vinovati de noncombat.

Tradarea lui Macovei a fost posibila si pentru ca mai-marii PD, in frunte cu Vasile Blaga, au preferat sa citeasca ziarele in timp ce propriul ministru era injunghiat pe la spate. Daca ii interesa soarta lui Macovei ar fi supravegheat urnele pentru a-i depista pe liberalii tradatori si a-i impiedica sa mearga pana la capat. Sunt insa pesemne multi in PD care s-au saturat sa o sprijine pe independenta Macovei si prefera ca postul de ministru al justitiei sa apartina unui politician cu carnet de partid.