Evenimentul Zilei > International > Un alt referendum? „Am optat să nu continui minciuna şi amăgirea”
Un alt referendum? „Am optat să nu continui minciuna şi amăgirea”

Un alt referendum? „Am optat să nu continui minciuna şi amăgirea”

Preşedintele Aleksandar Vucic a afirmat în parlamentul de la Belgrad că Serbia trebuie să accepte că a pierdut controlul asupra provinciei Kosovo şi să caute un compromis pentru a normaliza relaţiile cu Priştina. Vucic doreşte menţinerea atât a aspiraţiilor europene ale Serbiei dar şi a legăturile strânse cu Rusia şi China

„Trebuie să recunoaştem că am fost înfrânţi .. Am pierdut teritoriul" a afirmat tranşant Vucic într-o dezbatere parlamentară specială, dedicată Kosovo, potrivit agerpres.ro

„Am optat să nu continui minciuna şi amăgirea. Am spus tuturor: nu există o autoritate sârbă (vizibilă) în Kosovo, cu excepţia spitalelor şi a şcolilor", a afirmat şeful statului sârb.

„Avem două variante: să normalizăm relaţiile convenind un acord sau să menţinem un conflict îngheţat" a mai spus Vucic.
Rusia, China dar şi cinci state din UE nu au recunoscut independenţa provinciei sârbe.

Vucic a mai afirmat că Serbia va aştepta ca Priştina să înlăture taxa vamală de 100% şi apoi va căuta să ajungă la un compromis, precizând că orice soluţie va necesita organizarea unui referendum în Serbia.

„Vom cere oamenilor într-un referendum să spună ce cred despre o posibilă soluţie de compromis".

Opoziţia îl acuză pe preşedinte că încearcă să înăbuşe libertatea mass-media şi că închide ochii în faţa corupţiei la nivel înalt, acuzaţii pe care Vucic le neagă.
 

Gordana Comic, deputată din partea Partidului Democrat de opoziţie a afirmat că un acord cu Kosovo ar fi posibil în curând pentru a fi pe placul UE.

 

„Aceasta este crearea atmosferei pentru anunţarea unui "acord obligatoriu din punct de vedere juridic" (cu Kosovo) în câteva luni …înaintea momentului formării noii Comisii Europene", a declarat Comic.

Serbia şi Kosovo au fost de acord în 2013 să înceapă un dialog mediat de UE în care să soluţioneze toate problemele, un aspect fundamental, necesar pentru ca Belgrad şi Priştina să poată face progrese pe calea aderării la UE.