SENATUL EVZ: Mineriada lui Victor Ponta: despre "patrioţi" şi "trădători!"
- Adam Popescu
- 16 noiembrie 2010, 23:58
În 1990, în ziarul fesenist "Azi" se scria despre GDS drept coloana a cincea (a cui? a mult-hulitului imperialism occidental?) pe teritoriul României.
Succesorii adevăratei coloane a cincea (a imperialismului sovietic) care a fost PCR îşi proiectau asupra adversarilor lor propria identitate (caz clasic de mistificare deliberată). Manifestanţii din Piaţa Universităţii erau taxaţi drept legionari, fascişti, huligani. În imunda foaie "România Mare", organ de presă al barocului fascisto- comunist, eram numit "şobolan navetist" şi mi se prevedea finalul prin intervenţia "echipei de deratizare". La vremea respectivă, ţintele atacurilor infame erau, cel mai frecvent, Corneliu Coposu, Ana Blandiana, Doina Cornea, Gabriel Liiceanu, Octavian Paler. După douăzeci de ani, retorica criminalizării celor care îndrăznesc să apere valorile societăţii deschise pare să nu se fi schimbat câtuşi de puţin. Iliescu şi adepţii săi par să fie pe veci blocaţi în aceleaşi toxice clişee ale urii. Sincer vorbind, nu am citit de multe ori în viaţă afirmaţii mai absurde şi mai calomnioase decât cea făcută de Victor Ponta: "Cei mai buni comunişti au fost legionari, dar în cazul lui Tismăneanu e invers". Daca aş lua-o în serios aş putea să mă adresez justiţiei.
Pentru Victor Ponta a spune adevărul despre trecutul comunist în genere, despre Adrian Păunescu în particular, este o trădare de patrie. S-a adresat Senatului, acuzând conducerea TVR că a prezentat tendenţios ştirile despre funeraliile celui pe care îl consideră egalul lui Eminescu. La despărţirea de Paul Everac se va spune probabil că a fost egalul lui Caragiale (ori mai presus de acesta). Când Iliescu va părăsi această lume, mă întreb la ce hiperbole aberante se va recurge spre a-l picta drept genialul pater nationis. Pe Victor Ponta l-a exasperat analiza lui Andrei Cornea prezentată la TVR. Dar nu l-a deranjat nicicum o situaţie cel puţin stranie şi cât se poate de simptomatică, anume faptul, semnalat mie de un prieten, că la căpătâiul răposatului, lângă familie, a stat permanent Gelu Voican. Adică pe catafalc era bardul lui Ceauşescu, iar la căpătâi călăullui Ceauşescu.
În reacţia sa umorală împotriva lui Andrei Cornea şi a mea (culpabili de lez-Păunescu), liderul PSD mă acuză că în anii '80 îmi făceam studiile în SUA (inexact, eram cercetător şi profesor) învăţând cum să-mi trădez ţara (în favoarea cui, domnule procuror Ponta? A actualilor aliaţi?). Mai lipseşte să se vorbească despre "cei 30 de arginti" şi să fie evocat aprobativ "poemul" lui Paunescu "Blestem trădătorilor de ţară". Aceste invective proferate de Victor Ponta nu vin de la liderul unei formaţiuni extremiste, specializată în antiamericanism visceral, antiintelectualism virulent şi antisemitism purulent, ci de la conducătorul PSD, un partid care şi-a declarat în repetate rânduri ataşamentul pentru Alianţa Nord-Atlantică, un partid care face parte din Internaţionala Socialistă şi al cărui presedinte de onoare a afirmat în 2004 că "bilanţul comunismului în veacul al XX-lea a fost global negativ" (o afirmaţie ea însăşi îndoielnică). Se pare că pentru Victor Ponta patriotismul în anii '80 era definit de loialitatea pentru Ceauşescu, pentru PCR, RSR, pentru Securitate şi pentru Tratatul de la Varşovia. Consideră liderul PSD că a fi un adversar categoric şi deschis al regimului comunist din România, al comunismului în ansamblu, era o crimă politică, o impardonabilă trădare?
Cine erau patrioţii acelor timpuri, disidenţii, revoltaţii anticomunişti din Valea Jiului (august 1977) şi de la Braşov (no iem brie 1987), cei care criticau regimul, ori generalii Iulian Vlad, Aristotel Stamatoiu şi patronii lor de la CC al PCR? Erau Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu, Constantin Dăscălescu, Dumitru Popescu, Ion Dincă, Suzana Gâdea şi Tudor Postelnicu exponenţii patriotismului autentic? Trebuia să fii instructor la Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, ambasador prin vreo ţară asiatică ori director la Editura Tehnică pentru a primi azi certificatul de patriot din partea lui Victor Ponta? Dacă în acei ani aş fi fost lector de socialism ştiinţific la "Ştefan Gheorghiu" şi as fi publicat indigeste, abjecte ode propagandistice în "Flacăra", "Era Socialistă" şi "Scânteia" m-ar trata Ponta cu mai puţină mânie proletară? Ori, cel mai probabil, m-ar lăuda. La ora actuală, Victor Ponta se face ecoul campaniilor otrăvite duse după 23 august 1944 de politrucii gen Silviu Brucan împotriva forţelor pro-occidentale şi democratice reprezentate de PNŢ, PNL şi PSD (condus de Constantin Titel Petrescu). Să-l slăveşti pe Adrian Păunescu, să te identifici cu sicofantul suprem al regimului Ceauşescu şi să te pretinzi în acelaşii timp "social-democrat" de tip european este o contradicţie în termeni.