Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a fost in Romania. Programul sau oficial a durat 3 ore si 17 minute, dar tot ce s-a intamplat in acest interval va avea consecinte de durata. Dincolo de acestea insa, prezenta unei personalitati de acest calibru prilejuieste intotdeauna celor care s-au aflat prin preajma cateva momente de reflexie.

Am petrecut exact 20 de minute cu Bill Gates pentru interviul difuzat joi seara, la TVR. La capatul lor mi-a devenit foarte clar ca oamenii cu adevarat puternici sunt calmi, nu isterici.

O mai citisem demult, intr-o carte inteligenta, dar, de cand ma ocup aproape exclusiv de stirile din Romania, uitasem. Cum uitasem si ca un om decent, care-si respecta semenii, poate fi modest, nu arogant, si poate sa nu se laude cu bogatia sa chiar daca este cel mai bogat om din lume. Cum era sa nu uit, intr-o tara in care atatea personalitati publice se lauda cu bogatia lor si o exhiba in mod ostentativ?

Comparand, fara sa vrem, bogatia oaspetelui cu bogatiile acumulate in tara care i-a fost gazda timp de trei ore si un pic, nu putem sa nu observam ca sorgintea averii lui Bill Gates nu este legata de coruptie, de favoruri politice sau de intimidarea justitiei.

Nimic din toate acestea: Bill Gates s-a imbogatit datorita capacitatii sale extraordinare de a inova intr-un domeniu care a revolutionat lumea afacerilor si este pe cale sa revolutioneze toate domeniile vietii noastre, inclusiv viata noastra privata.

Totodata, Microsoft nu este o companie care se bazeaza pe utilizarea unei maini de lucru platite mizerabil, ci pe valorificarea si recompensarea inteligentei.

Mai mult, presedintele companiei se simte responsabil fata de semenii sai pentru ca este bogat si a hotarat ca, de anul viitor, sa se consacre activitatilor filantropice. Fundatia sa a donat deja sume uriase pentru vaccinarea populatiei africane.  

Daca Bill Gates a putut sa se imbogateasca de pe urma inteligentei sale si a altora, de ce nu s-ar intampla acelasi lucru si in alte tari, cum este Romania, de pilda, tara care a trimis la Seattle trei sute de specialisti de marca?

Din pacate, inteligenta nativa a romanului, desi necesara, nu este si suficienta. Nu vom putea avea un Bill Gates roman decat atunci cand si in Romania va exista acelasi climat de libertate de manifestare atat in economie, cat si in toate celelalte domenii; cand performanta autentica va fi pretuita si stimulata la noi ca si in Statele Unite.

Nu intamplator Microsoft este o companie americana, nu una ruseasca sau chineza si cu atat mai putin cubaneza. Inovatia se valorifica intr-adevar in tari cu o economie dinamica, dar, pentru a se naste, are nevoie sa respire libertate – o libertate consolidata si bine aparata de toate institutiile statului si de toata societatea, nu una chinuita, care abia se tine pe picioare.

Din pacate, in aceasta problema Europa nu ne poate ajuta. Cu reglementarile lor stufoase si adesea stupide, nici Uniunea Europeana in ansamblu, nici statele membre luate individual nu reusesc sa se ridice la nivelul Americii in domeniul performantei economice si stiintifice.

Oamenii de stiinta europeni pleaca pe capete, lasand laboratoarele goale nu numai in Romania, ci si in Franta sau Germania. Nu intamplator, finantarea cercetarii in Statele Unite vine nu numai de la guvernul federal, ci, intr-o proportie impresionanta, din partea marilor companii private.

Ele, nu tagma politicienilor, reprezinta de altfel adevarata putere, coloana vertebrala a Americii. Datorita lor prospera America, nu datorita guvernului. Bill Gates este mai puternic decat George Bush – senior si junior la un loc. Evident, este si mai inteligent. Probabil ca nu s-ar fi lansat in aventura irakiana atat de prost pregatit.

Din cand in cand, dupa ce ne va trece emotia ca am ajuns in UE, sa ne amintim ca nu modelul economic european este cel mai performant si ca, desi a adoptat "Platforma Lisabona", adica un plan de dezvoltare prin care-si propune sa reduca decalajul fata de Statele Unite, UE este incapabila sa-l puna in practica din cauza incapacitatii guvernelor nationale de a accepta cu adevarat crearea unei piete unice europene in toate domeniile.

Scleroza politica europeana ne condamna pe toti la performante mediocre pe plan mondial.

Mai avem, asadar, pana cand in Romania vor exista conditiile necesare valorificarii inteligentei. Deocamdata, smecheria se valorifica mai bine, asa ca Bill Gates al nostru mai are de asteptat.