Evenimentul Zilei > Actualitate > Senatorii cer cartele anti-fraudă la ședințele comune
Senatorii cer cartele anti-fraudă la ședințele comune

Senatorii cer cartele anti-fraudă la ședințele comune

Scandalul de la legea pensiilor din Camera Deputaților a pus senatorii pe gânduri. Aceştia vor să ceară săptămâna viitoare emiterea unor cartele electronice care să poată fi folosite la şedinţele comune cu deputaţii, pentru eliminarea fraudei la vot.

Geoană, la uşa lui Anastase
Ideea a fost avansată luni de liberalul Emilian Frâncu în Biroul Permanent al Senatului – „ca să nu se mai repete situaţia de la Camerea deputaţilor” – şi preluată de Mircea Geoană care a anunțat că va cere la următoarea întâlnire cu conducerea Camerei introducerea acestui sistem.
Potrivit stenogramei Biroului Permanent, Frâncu a invocat o discuţie cu şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care ar fi promis că „propunerea de a se face cartelele suplimentare de tip Camera Deputaţilor egale în număr cu cele ale senatorilor să se poate vota la şedinţele comune electronic, să se pună în practică la începutul acestei sesiuni”.
În prezent, în şedinţele comune ale deputaţilor şi senatorilor, votul se dă prin ridicare de mână, numărul celor pro, contra sau al abţinerilor fiind doar estimat.
Interesul pentru cartelele electronice comune a fost resuscitat după ce PSD şi PNL au acuzat-o pe Roberta Anastase că a girat, săptămâna trecută, fraudarea votului pe legea pensiilor la Camera Deputaţilor.