Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Semnificatia Guvernului Ciolos si fuga lui Ponta
Semnificatia Guvernului Ciolos si fuga lui Ponta

Semnificatia Guvernului Ciolos si fuga lui Ponta

Demisia lui Victor Ponta a fost un act unilateral, pe care fostul premier l-a asumat din motive egoiste, fără a ţine cont neapărat de presiunile din „stradă”.

Fostul premier a căutat un moment prielnic pentru a lăsa partidul în ofsaid.

Ştiind că Administraţia Prezidenţială doreşte impunerea unui premier, acesta a ales un moment în care liderii PSD să nu poată negocia cu Iohannis, de pe o poziţie de forţă, instaurarea unui nou guvern.

Victor Ponta ştia că, în cel mai bun caz, urma să mai guverneze un an, pentru ca mai apoi să revină, poate, la viaţa de deputat, fără o funcţie importantă în PSD.

Aşa că a hotărât să plece pentru ca mai poi să devină un aparent „dizident” în PSD.

Victor Ponta chiar a încercat să-şi creeze, prin interpuşi, un eveniment de susţinere pe Facebook dar a sfârşit prin a fi luat înderâdere de utilizatorii de social media.

Victor Ponta vrea să-şi asigure astfel, prin scandal şi expunerea media aferentă, supravieţuirea politică. Îşi joacă ultima şansă.

Dar, inevitabil, loveşte în propriul său partid. Este un model de sabotaj riscant care poate duce la distrugerea PSD.

PSD are o singură şansă acum: aceea de a se alinia în spatele lui Dragnea şi de a sancţiona, prin ignorare totală, coportamentul lui Victor Ponta. Pentru că Liviu Dragnea ţine partidul unit în timp ce Victor Ponta vrea să îl dezbine. În perspectiva alegerilor din 2016, este nevoie de un partid unit, nu de unul dezbinat de Victor Ponta.

Liviu Dragnea a reusit sa obtina pastrarea PSD la guvernare prin cei 40% din bugetul guvernamental de la ministerul dezvoltarii, prin prefecti si sefii de deconcentrate, eliminand in acelasi timp pericolele de imagine pe care le avea de infruntat daca era un guvern asumat PSD.

Pe de alta parte, incercarea lui Ponta de a-si face un partid nou cu membri PSD este sortita esecului, PSD in marea sa masa este suparat ca Ponta a incercat sa i lase in ofsaid.

Viitorul lui Ponta pare a fi exitul total din politica, insa pentru PSD se pregateste un an care ii poate readuce cu toate drepturile la guvernare.