Evenimentul Zilei > Actualitate > Semnaturile pentru demiterea primarului sunt legale

Semnaturile pentru demiterea primarului sunt legale

Instanta a decis ca actiunea de strangere de semnaturi pentru demiterea primarului PSD-ist Gheorghe Nichita, realizata anul trecut de Asociatia Comunicare Sociala din Iasi, a fost legala.

Ionut Stefanovici, liderul organizatiei non-gurvenamentale, a castigat dupa opt luni de judecata procesul intentat Jandarmeriei Iasi care l-a amendat, in martie 2007, pentru ca strangea semnaturi in mai multe zone din oras pentru demiterea edilului Iasiului.

„Am fost amendat pe motiv ca actiunea noastra nu ar fi fost declarata si inregistrata legal. Am atacat acel proces verbal si instanta a decis ca amenda a fost ilegala“, explica Ionut Stefanovici. El s-a reprezentat singur in procesul cu Jandarmeria.

Daune de 100.000 de euro

„In timpul actiunii de anul trecut, am fost luati la intrebari de jandarmi si politistii comuniari dupa ce refuzaseram sa mergem in cabinetul primarului pentru discutii si ne-am continuat actiunea in strada“, mai spune Stefanovici care a lucrat la cabinetul primarului Nichita pana in 2005.

In replica, reprezentantii Jandarmeriei Iasi sustin ca inca nu au intrat in posesia hotararii judecatoresti. „Dupa ce va ajunge la noi decizia judecatoreasca, vom face recurs la instantele superioare“, ne-a declarat maiorul Mircea Tulica, seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi din Iasi.

Reprezentantii Asociatiei Comunicare Sociala adauga insa ca sunt dispusi sa continue lupta. „Am avut opt luni de cosmar, timp in care m-am reprezentat singur la toate termenele de judecata. Nu imi e frica sa merg mai departe si chiar voi cere 100.000 de euro despagubiri Jandarmeriei“, mai sustine Ionut Stefanovici. Anul trecut, ONG-ul a adunat peste 1.500 de semnaturi de la ieseni pentru demiterea lui Nichita.

Plangere la Parchet

Acesta precizeaza ca intentioneaza sa infiinteze un centru de excelenta pentru apararea drepturilor omului, dupa un model european, cu banii din despagubiri. „Personal detin un teren in Iasi pe care il voi pune la dispozitia organizatiei pentru infiintarea centrului“, adauga Stefanovici.

Pe de alta parte, viceprimarul Iasiului, PSD-istul Constantin Neculau, a anuntat ca a depus o plangere penala impotriva lui Ionut Stefanovici. Motivul: „nesupunere fata de autoritatile statului“. „Este vorba de un slogan folosit de acest ONG pe niste pliante care au fost impartite unor studenti de la Universitatea «Cuza», slogan care denigreaza institutiile statului“, ne-a declarat Neculau.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: