Evenimentul Zilei > International > SEGA: Bulgaria: În procuratură încep rocade de amploare
SEGA: Bulgaria: În procuratură încep rocade de amploare

SEGA: Bulgaria: În procuratură încep rocade de amploare

Ivan Gheshev propune ca adjuncţi trei femei, iar Procuratura Sofia va rămâne din nou fără şef

Încep rocade mari la vârful procuraturii de stat, a reieşit din proiectul ordinii de zi a şedinţei Colegiului procurorilor de pe lângă Consiliul Judiciar Superior (CJS).

Noul procuror-șef al Bulgariei, Ivan Gheshev, a propus două femei procuror și un membru al CJS ca adjuncți ai săi, iar șeful parchetului-cheie, cel de la Sofia, Emilia Rusinova, candidează pentru o funcție superioară – procuror adjunct la Curtea de Apel de la Sofia.

Gheshev propune ca adjuncţi pe Desislava Pironeva, care până acum a fost procuror la Procuratura Sofia; pe Krasimira Filipova, de la Înalta Curte de Casaţie şi pe Plamena Apostolova, care este din cadrul personalului judiciar. Pironeva o va înlocui în funcţie pe procurorul general adjunct al Bulgariei, Asia Petrova, care este şi coordonator al Parchetului Administrativ Suprem.

Petrova va rămâne procuror obişnuit la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie. Desislava Pironeva a fost, de asemenea, unul dintre cei trei candidați bulgari pentru postul de procuror european. În acest moment nu este clar cum eventuala ei alegere în postul de adjunct al procurorului general se va reflecta asupra procedurii de selecție a candidaților care au fost aprobați de Consiliul de Miniștri.

Krasimira Filipova a fost șef adjunct al Parchetului de pe lână Curtea de Apel de la Sofia, iar din 2019 a devenit procuror în Parchetul de pe lângă Curtea de Casaţie. A fost ministru adjunct al Justiției în cel de-al doilea cabinet al lui Boiko Borisov.

Cea de-a treia nominalizare venită de la procurorul general al Bulgariei pentru postul de procurorul general adjunct e Plamena Apostolova, care are mulți ani de experiență în calitate de anchetator în Procuratura de pe lângă Tribunalul orașului Sofia, iar ulterior şi în structura națională de profil, reiese din anunțul Parchetului.

În prezent, procurori adjuncți sunt Borislav Sarafov, care conduce Serviciul Național de Investigații, și Maria Șișkova, care și-a dat demisia la sfârșitul anului trecut și a dorit să se retragă împreună cu Sotir Ţaţarov, de la începutul lunii ianuarie.

Cu toate acestea, după solicitarea lui Gheshev, ea va rămâne adjunctul său până la începutul lunii martie. Dacă Emilia Rusinova va fi aleasă adjunct al Procuraturii de pe lângă Curtea de Apel, atribuţiile sale vor fi preluate de actualul său adjunct de la Tribunalul Sofia – Daniela Dimitrova. De câțiva ani, niciun procuror de Sofia nu şi-a încheiat întregul mandat de cinci ani.

Înainte de Rusinov, șeful Parchetului Sofia a fost Hristo Dinev, care a plecat după aproximativ doi ani, iar înainte Nikolai Kokinov a fost concediat de CJS din cauza înregistrărilor scandaloase ale discuțiilor sale cu premierul Boiko Borisov și cu ministrul adjunct al agriculturii din acea perioadă, Miroslav Naidenov, ceea ce a arătat cum sunt numite cadrele în sistem.

Traducere Rador după SEGA