Potrivit ziarului, escadrila a zburat în formație de atac, cele unsprezece aeronave de tip Su-24 plecând de la baza aeriană Monchegorsk din Peninsula Kola. După ce au ajuns în zona radarului norvegian arctic, acestea au simulat un atac asupra obiectivului.
Sukhoi Su-24, cu nume de cod NATO "Fencer", este o aeronavă supersonică dotată cu două motoare, care poate zbura în orice condiții meteorologice. Echipajul este format din două persoane: pilotul și operatorul sistemului de armament.
Simularea de atac a avut loc la data de 14 februarie 2018, a declarat directorul Serviciului de Informații al Norvegiei, Locotenent General Morten Haga Lunde, în discursul său anual ținut la Societatea Militară din Oslo.
"Retorica Rusiei împotriva Norvegiei s-a ascuțit", a declarat directorul serviciului de informații.
"Activitatea militară a Rusiei în regiunea noastră indică nemulțumirea autorităților de la Moscova față de Norvegia", a declarat domnul Haga Lunde și a subliniat că "nu există indicii că relațiile dintre Rusia și Occident se vor îmbunătăți în 2019."
Morten Haga Lunde a adăugat, de asemenea, că scenariul atacului simulat este foarte asemănător cu scenariul unui alt atac simulat, care a avut loc în 24 martie 2017, dar cu mai multe aeronave, inclusiv 11 avioane de tip Fencer.
Aflat pe o mică insulă din apropierea coastei Mării Barents, localitatea Vardø este un oraș cu o puternică tradiție în materie de pescuit, dar apropierea sa de Peninsula Kola, puternic militarizată de către Rusia, l-a transformat într-un loc perfect pentru supraveghere radar.
Radarul Globus-II este, de zeci de ani, un motiv de neînțelegeri între autoritățile de la Moscova și cele de la Oslo. Oficial, radarul monitorizează obiecte din spațiu. Cu toate acestea, specialiștii consideră că radarul este perfect capabil să monitorizeze și să realizeze o bază de date cu semnătura rachetelor balistice rusești.

 

Citește și: