Evenimentul Zilei > Economie > ȘEFUL GAZPROM: Europa va deveni mai dependentă de Rusia. VEZI ce spune despre proiectul care implică ROMÂNIA
ȘEFUL GAZPROM: Europa va deveni mai dependentă de Rusia. VEZI ce spune despre proiectul care implică ROMÂNIA

ȘEFUL GAZPROM: Europa va deveni mai dependentă de Rusia. VEZI ce spune despre proiectul care implică ROMÂNIA

Oficialii Gazprom consider că dependența Europei de gazele naturale va crește, și că grupul rus nu are niciun competitor care să acopere necesitățile Europei pe o rază de 10.000 de kilometri, a spus Alexei Miller, directorul general al Gazprom.

Anul trecut, Gazprom a asigurat două treimi din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene și 30% din consumul de gaze natural, scrie Interfax, citată de Agerpres. 

„Ponderea importurilor pe piața europeană nu va face decât să crească. În ultimii 15 ani ponderea importurilor a crescut cu 17% iar în următorii 15 ani se va înregistra o creștere comparabilă”, a declarat Alexei Miller la reuniunea anuală a European Business Congress.

„De aceea se pune întrebarea: de unde, din ce surse își va obține Europa gazele necesare? La un moment dat piața europeană și-a pus speranțele în gazul lichefiat, însă Europa a pierdut bătălia pentru GNL”, a apreciat Miller.

Gazul lichefiat nu va face față cererii

În aceste condiții, Alexei Miller crede că GNL nu va juca un rol major pe piața din Europa în viitorul apropiat.

„Nu este o chestiune de preț ci și una legată de competitivitatea gazelor naturale rusești. Nu avem competitori în livrarea de gaze naturale pe o distanță de până la 10.000 de kilometri de piața europeană”, a subliniat directorul Gazprom.

De asemenea, Alexei Miller a apreciat că Gazprom nu are rivali în ceea ce privește proiectele de livrare a gazelor naturale din Europa.

Referindu-se la viitoarele proiectul Eastring, aceasta a atras atenția că nu are încă un studiu de fezabilitate și nici un set de participanți, în plus, nu au avut loc negocieri cu posibilii furnizori de gaze naturale.

„Iar întrebarea al cui gaz va fi transportat prin acest gazoduct este una important”, a apreciat Alexei Miller.

Proiectul Eastring, discutat în prezent de Slovacia, Bulgaria, Ungaria și România, ar urma să facă legătura între granița dintre Slovacia și Ucraina și linia de tranzit dintre România și Bulgaria.

În ceea ce privește proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), Alexei Miller a subliniat că inițial participanții plănuiau să îl finalizeze în 2017, însă acum termenul limită a fost devansat pentru 2021, existând riscul unor noi amânări.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: