Se votează șefii peste pensii și asigurări. Cine va gestiona peste 20 de miliarde euro

Se votează șefii peste pensii și asigurări. Cine va gestiona peste 20 de miliarde euro

Mai multe nume cunoscute din lumea finanțelor și din politică și-au depus candidaturile pentru cele 9 posturi de membru în consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție care se ocupă cu suprevegherea pensiilor private, a Bursei și a asigurărilor, piețe care adună, împreună, peste 20 de miliarde de euro.

Cea mai dură bătălie se va da pentru poziţia de preşedinte ASF, acolo unde s-au înscris vicepremierul Viorel Ștefan, despre care Capital a scris în exclusivitate că ar putea ajunge la ASF, şi Leonardo Badea, actualul şef al instituţiei.

Conform surselor Capital, deşi în urmă cu doar câteva zile Badea era sigur că va rămâne preşedinte şi a exprimat acest lucru inclusiv în grupurile de apropiaţi şi colaboratori, acum balanţa tinde să încline mai degrabă către Viorel Ștefan, care nu se află în relaţii bune cu Liviu Dragnea, dar este cunoscut în partid ca un vechi şi redutabil specialit în finanţe.  

La nivelul postului de prim vicepreşdintel candidează Cristian Roşu, actual preşedinte al Fondului de Garantare a Asigurărilor şi vechi prieten al lui Liviu Dragnea şi, marea surpriză, Doina Dascălu, fost secretar de stat la Finanţe, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi actual preşedinte CA al Electrica. Aici, spun sursele noastre, lucrurile sunt mai clare, întrucât postul de prim vice este rezervat ALDE, în urma negocierilor PSDALDE, iar Doina Dascălu este sprijinită de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La asigurări, pe post de vicepreşedintel vrea să rămână Cornel Coca Constantinescu, care va avea drept contracandidaţi pe Andrei Micu, preşedinte Eximasig(societate de asigurări a statului) şi pe acelaşi Cristian Roşu. Micu şi-a depus candidaturile pentru toate posturile din ASF, dar nu pare să aibă mari şanse. Lupta se va da între Roşu şi Constantinescu, dar e foarte posibil ca pe această poziţie să rămână Constantinescu, care a avut o relaţie bună inclusiv cu Roşu, în manadtul său actual şi care a gestionat bine piaţa asigurărilor inclusiv după ridicarea plafoanelor de preţ instituite de stat.  La pensii candidează Cristian Roşul şi Gabriel Grădinescu (fost bancher, inclusiv la CE Bank), alături de Micu şi un candidat susţinut de PNL. Aici, Roşu are clar cele mai mari şanse.  

La Piaţa de capital vrea să rămânăl Mircea Ursache, combătut de Ovidiu Wlassopol, în prezent prim-vicepreşedinte ASF şi de Andrei Stamatian, vicepreşedinte la CEC.

În acest sector ar putea apărea cea mai mare supriză, în condiţiile în care este cotat cu şanse Andrei Stamatian, susţinut de PNL. Conform informaţiilor noastre, PSD ar fi negociat cu PNL şi le-a oferit acest post, pentru ca audierile să fie liniştite, fără întrebări dure şi fără opoziţii din parte deputaţilor şi senatorilor liberali.

Membrii neexecutivi vor să rămânăl Gheorghe Marcu şi Atila Biro, iar candidaţi mai sunt actualul vice pe pensii Ion Giurescu şi actualul prim vice Ovidiu Wlasopol alături de acelaşi Andrei Micu, prezent pe toate listele, şi de doi cadidaţi susţinuţi de PNL.

 

Votul final, în Parlament

Audierile vor avea loc, cel mai probabil, lunea care vine. Conform procedurilor, candidaţii vor fi audiați, apoi votaţi de către comisiile reunite de buget finanţe şi economică din Senat şi Camera Deputaţilor. Cei cu aviz favorabil vor merge în plenul Parlamentului pentru votul final. Procedura este una eminamente politică şi ţine de negocierile din interiorul partidelor şi intrapartide