Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. Iohannis: Starea de Urgență NU va fi prelungită. Fără declarație – AMR 10!
UPDATE. Iohannis: Starea de Urgență NU va fi prelungită. Fără declarație – AMR 10!

UPDATE. Iohannis: Starea de Urgență NU va fi prelungită. Fără declarație – AMR 10!

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, luni, cu miniștrii implicați în gestionarea crizei provocate de coronavirusul chinezesc.

Declarații Iohannis:

„Sunt foarte mulțumit de felul în care a decurs 1 Mai, nu au fost încălcări grave ale regulilor.

Nu voi prelungi Starea de Urgență, nu voi da un nou decret. Ziua de 14 mai va fi ultima de Stare de Urgență. Vom intra în așa-numita stare de alertă.

Epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili. În realitate, indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni cât mai durează această epidemie. Depinde de noi cum o controlăm.

Ce va fi permis. După 15 mai putem să ne mișcăm în interiorul localității, unde avem treabă. Nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.

Vor mai fi măsuri de relaxare pe 1 sau 15 iunie.

Din 15 mai se vor redeschide saloanele de coafură și frizeriile, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale de igienă.

Toți vom purta mască de protecție în spații publice închise sau în transportul în comun.

Se va putea ieși din localitate pentru serviciu, pentru sănătate, pentru sporturi individuale. Rămân interzise grupurile de peste 3 persoane.

Eu nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară, marea majoritate sunt oameni harnici și de bun-simț. Eu am o problemă cu politicienii, mai ales cu cei din PSD, care au încercat să impună legislație privitoare la autonomie.

Au încercat să se scoată și au picat-o în Senat, dar iată că sunt dovezi că nu era ceva singular. În Senat a fost adoptat tacit un Cod Administrativ paralel, car prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. PSD nu poate să mai spună că nu știa, pentru că proiectul a trecut prin comisii iar parlamentarii PSD au votat „pentru”. Nu putem să nu observăm cum PSD votează legi pentru autonomia Ținutului Secuiesc, ceea ce este neconstituțional și nu voi tolera așa ceva.”


Întrevederea va avea loc de la ora 12, la Palatul Cotroceni.

După discuții, președintele României va susține o declarație de presă pentru a anunța măsurile preconizate pentru perioada ulterioară încetării Stării de Urgență.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni vor participa ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, cel al Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, cel al Economiei, Virgil Petrescu, cel al Educației și Cercetării, Monica Anisie, precum și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat.