Raportul, elaborat de Institutele Chineze pentru Relații Interne Contemporane) (afiliate Ministerului Securității Statului) susține că sentimentele anti-chinezești la nivel mondial sunt la un nivel care nu a mai fost înregistrat de pe vremea represiunii sângeroase din Piața Tiananmen (1989).
Potrivit surselor ziariștilor de la Reuters, raportul învinovățește Statele Unite pentru imaginea proastă pe care o are China în acest moment, afirmând că americanii privesc ascensiunea acestei țări spre poziția de superputere globală ca pe o amenințare la adresa democrațiilor occidentale.
Jurnaliștii Reuters, care recunosc că nu au văzut documentul, susțin că nu au putut determina în ce măsură concluziile sale sumbre sunt împărtășite de liderii chinezi și nici cât de mult ar putea influența acest raport deciziile politice la vârf.
Dincolo de recomandările și concluziile raportului, China pare, însă, conștientă că e amenințată de o reacție globală pentru provocarea pandemiei. Sunt mai multe elemente care par să meargă în această direcție.

În primul rând, există suspiciunea lansată de mai multe surse occidentale că noul coronavirus a “scăpat” dintr-un laborator din Wuhan unde se făceau de ani de zile experiențe pe acest tip de virus.

În al doilea rând, e vorba de încercarea Chinei de a bloca informațiile despre izbucnirea epidemiei, inclusiv prin reducerea la tăcere și / sau dispariția medicilor și jurnaliștilor care au vorbit despre transmisibilitatea virusului de la om la om.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE