În ziua de 14 aprilie, TVR 2 a dedicat "Duminica filmului românesc" cineastului Sergiu Nicolaescu, de la a cărui naştere s-au împlinit 89 de ani (n. 13 aprilie 1930). Telespectatorii sunt invitaţi să vizioneze, de la ora 12.35, primul lungmetraj din cariera cineastului, “Dacii” (1966), iar de la ora 20.10 filmul “Mircea” (Romania, 1989).

În urma lui Sergiu Nicolaescu au rămas peste 50 de producţii cinematografice, 27 de coproducţii, mai bine de 35 de roluri principale şi peste 1 miliard de spectatori în toată lumea. “Întâlnirea cu Sergiu Nicolaescu a fost întâmplatoare. Mi-a spus atunci că urmează să facă un film şi că ar vrea să fiu în distribuţie. Au trecut câţiva ani, şi m-a sunat pentru a mă chema să dau probă”, a povestit cântăreţul Dan Bittman, care a aparut o singură dată într-un film.

În lungmetrajul realizat în 2004, regizorul Sergiu Nicolaescu deţine rolul principal, prințul Andrei Morudzi, iar solistul trupei Holograf dă viaţă aceluiaşi personaj, în tinereţe.
Am filmat o scenă cu Ioana Moldovan, îmbrăcaţi de epocă şi ne plimbam pe un pod. Arătam frumos şi mai mulţi turişti se opriseră să ne fotografieze. Filmam o scenă de dragoste şi i-am spus Ioanei că dacă suntem îndrăgostiţi ar trebui să ne sărutăm… Ioana mi-a dat dreptate, dar Sergiu Nicolaescu a spus: “Nu, în filmele mele nu s-a sărutat nimeni… Nu există!”. 
N-am tot plimbat pe acolo şi ne-am hotărât să ne sărutăm măcar o dată, ca să-i stricăm pelicula. Ne-am luat în braţe, ne-am pupat, când îl auzim pe Nicolaescu strigând “Stop! Stop!”. Surpriza a fost că nu el a refuzat sărutul nostru de pe pod, dar filmarea s-a oprit pentru că pelicula se terminase exact în momentul acela.  Nici pelicula nu ne-a susţinut ca să facem scena mai frumoasă!”, a spus râzând Bittman.

Sergiu Nicolaescu era un regizor care ştia ce vrea şi niciun actor nu i se împotrivea în platou. Mă refer la artişti de prima mână precum Gheorghe Dinică, Maia Morgenstern sau Florin Zamfirescu… toţi îl ascultau. Prima zi de filmare a fost un stres. Apoi am căpătat curaj şi filmările au mers bine. Sergiu Nicolaescu m-a mai invitat să joc şi în alte filme ale sale, dar spre marea mea părere de rău l-am refuzat. Eram foarte prins cu alte proiecte, iar să faci film nu este uşor, petreceam 8-10 ore pe platou…”, a adăugat Dan Bittman. 

Filmul istoric româno-francez, “Dacii”, regizat în 1967 de Sergiu Nicolaescu, se află pe locul al patrulea în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.  Acțiunea se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Pentru a-şi salva poporul, Decebal va trebui să îndeplinească cel mai dureros sacrificiu al unui părinte, cel al propriul său fiu, Cotyso. Din distribuţie fac parte actorii Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta şi Mircea Albulescu
 

Te-ar putea interesa și: