Evenimentul Zilei > Actualitate > Secretele unui degustător. Cum poate fi verificat dacă un vin este contrafăcut
Secretele unui degustător. Cum poate fi verificat dacă un vin este contrafăcut

Secretele unui degustător. Cum poate fi verificat dacă un vin este contrafăcut

Calitatea vinului se poate verifica folosind bicarbonatul de sodiu, spun specialiștii.

Vinurile nu trebuie să lipsească de la masa de Crăciun. Un fost degustător de vinuri explică la ce trebuie să fim atenți pentru a alege un vin de calitate.

„Un vin bun nu va fi neapărat scump, nici ambalat în vreun recipient sofisticat, dar nici într-unul de plastic. Plasticul nu va fi niciodată folosit la vinurile de calitate”, dezvăluie Alexandru Sabău, un pasionat de viticultură și fost degustător de vinuri.

El spune că dopurile folosite la vinurile de calitate vor fi întotdeauna de plută, potrivit antena3.ro.

„Dopurile din plastic sau cauciuc nu se folososesc la vinurile de calitate. Dar, la unele vinuri, se pot folosi, totuși, dopurile care se înșurubează”, mai explică Alexandru Sabău.

Fostul degustător spune că există și o metodă prin care se poate verifica vinul.

„Bicarbonatul de sodiu este cea mai simplă și mai la îndemână metodă să verifici conținutul sticlei. O jumătate de linguriță de bicarbonat, pusă în-o jumătate de pahar de vin, o să indice cu destulă precizie calitatea vinului”, spune el.

Acesta spune că vinul roșu de calitate își va schimba culoarea în combinație cu bicarbonatul, în timp ce vinul artificial, făcut din pastile sau chimicale, își va menține culoarea.

Vinurile seci sunt cel mai greu de contrafăcut.