Sebastian Ghiţă trebuia să se prezinte la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova la ora 10.30, pentru a semna, conform procedurilor impuse prin măsura controlului judiciar pe cauţiune. Pentru că nu s-a prezentat, el ar putea rămâne fără 13 milioane de euro. Aceasta reprezintă cauțiunea în dosarul în care este acuzat de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității , dare de mită, șantaj și cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Ghiță a fost ultima oară la Poliție pe 19 decembrie, iar în seara aceleiași zile a dispărut, nu înainte de a face publică înregistrarea unei convorbiri între procurorul Mircea Negulescu, cel care anchetează cazul Ponta- Blair, și un coleg deal său.

Apariția surpriză

După acestă dezvăluire Sebastian Ghiță a participat la recepția SRI și de acolo a plecat spre casă. Ulterior, el a fost citat să se prezinte, pe 21 decembrie, la DNA Ploieşti, în dosarul Ponta-Blair, însă nu a venit, la sediul Parchetului ajungând doar avocaţii săi. În aceste condiţii, fostul deputat a fost căutat la domiciliul său şi la mai multe adrese despre care se cunoştea că le frecventa.

El a fost dat în consemn la punctele de frontieră și este căutat pe teritoriul întregii țări. Pe de altă parte, în cursul zilei de miercuri, postul de televiziune România TV a difuzat o înregistrare cu Sebastian Ghiță, în care acesta povestește despre legăturile sale cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care susține că a cunoscut-o în sediile SRI și o întreabă dacă își mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el și cu Vasile Dâncu. Ghiță a adus mai multe documente, susținând că sunt emailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

DNA cere arestarea

Procurorii DNA Ploiești vor cere emiterea unui mandat de arestare pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță. Conform procedurilor, IJP Prahova a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la faptul că fostul parlamentar nu a semnat la Poliție, iar DNA ar urma să ceară Tribunalului București arestarea în lipsă a acestuia

Pocurorul general nu comentează dezvăluirile lui Sebastian Ghiță

Prezent, ieri, la ședința CSM, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazăr, a spus despre înregistrarea în care apare Sebastian Ghiță că nu comentează declarațiile: „Sunt niște dosare care privesc această persoană și oricine poate declara în spațiul public ceea ce crede de cuviință, cu condiția să fie și decent, și să fie legal”. Pe de altă parte, surse de la vârful politicii spun că președintele Klaus Iohannis s-a exprimat că dezvăluirile lui Ghiță trebuie analizate de „instituțiile statului”.