Șefa poliției locale, Carmen Best (foto – discutând cu un un grup de protestatari), a deplâns această decizie, acuzând municipalitatea că „a cedat în fața presiunii publice”.

Protestatarii au ocupat pentru câteva ore și clădirea primăriei, după ce un consilier municipal le-a deschis porțile.

Donald Trump a acuzat conducerea orașului și a statului că au abandonat orașul în mâinile „îngrozitorilor anarhiști” și ale „teroriștilor autohtoni”.

„Reluați controlul asupra orașului nostru IMEDIAT. Dacă nu o faceți voi, o fac eu”, a scris miercuri seara pe Twitter președintele Trump, apostrofându-l direct pe guvernatorul statului Washington, Jay Inslee și pe primărița orașului, Jenny Durkan, ambii Democrați.

„Nu este o joacă. Acești îngrozitori anarhiști trebuie opriți IMEDIAT. ACȚIONAȚI RAPID!”, a somat Trump. „Teroriști autohtoni au ocupat Seattle, dirijați de Democrați ai stângii radicale, evident. LEGE&ORDINE!”, a scrie el puțin mai târziu, într-un alt mesaj, cu același ton autoritar pe care l-a adoptat de la izbucnirea violențelor.

Jay Inslee a răspuns cu un mesaj sarcastic, ironizâns greșelile de dactilografie din mesajele prezidențiale, corectate ulterior.

Joi, într-o conferință de presă halucinantă, primărița Jenny Durkan s-a arătat indignată de „amenințarea de a invada Seattle” a lui Donald Trump, arătând că majoritatea manifestanților sunt pașnici.

Președintele american nu a făcut o referire directă la așa-numita „zonă autonomă a Capitol Hill”, proclamată în această săptămână, însă mesajele sale au urmat la scurt timp după difuzarea unui reportaj de către canalul Fox News.

Acesta vorbea despre „ocuparea totală (de către protestatari) a unei zone de șapte străzi într-o zonă din Seattle”, afirmând că manifestanții înarmați patrulează în zonă.

Patrulele înarmate de „vigilantes” care patrulează pe străzile din Seattle au fost confirmate și de alte televiziuni americane.

O parte a presei prezintă însă situația ca pe un amestec de mișcare contestatară și sărbătoare populară.

„Situația de aici este cât se poate de pașnică”, a declarat unui reporter AFP o femeie de culoare, care participa la o manifestație pe biciclete din „zona autonomă”.

La rândul său, un profesor alb, Tom Hobson, venit să se „plimbe (!) prin zona autonomă”, a declarat încântat pentru aceeași agenție: „Este mai grozav decât orice serbare populară. Văd oamenii de toate felurile. Situația nu va mai dura prea mult, dar este un moment plăcut.”