Scoţia ar putea organiza un nou referendum pentru independenţă în 2020, şi va cere ca această consultare populară să se desfăşoare legal, a declarat marţi, primul ministru Nicola Sturgeon, potrivit Reuters.

„Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Dorinţa mea este ca referendumul să aibă loc anul viitor. Şi ne pregătim pentru asta”, a spus Sturgeon la o conferinţă de la Aberdeen a Partidului Naţional Scoţian (SNP), principalul partid politic din Scoţia.

„Până la sfârşitul acestui an, voi cere transferul de puteri care să pună legalitatea referendumului în afara oricărei îndoieli”, a mai adăugat ea.

Sturgeon a mai spus, conform Xinhua, că o Scoţie independentă ar putea funcţiona ca o punte între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

„Vom face parte din piaţa unică a UE și vom fi de asemenea cel mai apropiat vecin al prietenilor noştri din restul Regatului Unit – o punte între UE şi Marea Britanie, făcând din ţara noastră un magnet pentru investiții globale”, a declarat ea.

Scoţia a votat pentru rămânerea în UE, la referendumul privind Brexit-ul din 2016. Acest lucru s-a întâmplat la doi ani după ce votase pentru fi în continuare parte din Marea Britanie, în ceea ce a fost descris drept un scrutin istoric pentru independenţă, informează realitatea.net. Susţinătorii independenţei spun că vor un al doilea referendum pentru separare, dat fiind modul în care guvernul britanic a gestionat negocierile asupra plecării programate din UE.