Se reia ancheta în cazul Colectiv 2. Raed Arafat și Nicolae Bănicioiu, vizați în dosar
- Iulia Moise
- 18 martie 2025, 18:51

Marți, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să trimită dosarul „Colectiv 2” la Parchetul General și să reia ancheta privind intervenția autorităților, posibilele infecții nosocomiale în spitale și transferul răniților în străinătate, în urma tragediei din octombrie 2015.
ÎCCJ a trimis dosarul Colectiv 2 la Parchetul General
Această hotărâre a fost luată după ce judecătorii au acceptat mai multe plângeri împotriva soluției de clasare emisă de Parchetul General în iunie 2024.
CCR „Admite plângerile formulate de petenţii Nicodemus Marvin, Ştefan Mihaela, Ştefan Cariolan, Ştefan Andrei Florian, Chelba Irina şi Geambaşu Ruxandra împotriva ordonanţei din data de 4 iunie 2024 emisă în dosarul nr. 184/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală, menţinută prin ordonanţa nr. 166/II/2/2024 din data de 4 septembrie 2024 a procurorului şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin ordonanţele nr. 194/II/2/2024 şi nr. 195/II/2/2024 emise la data de 22 octombrie 2024 de procurorul şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Anulează soluția contestată și trimite cazul pentru continuarea urmăririi penale.
„Definitivă”, se menționează în decizia Instanței Supreme, conform Agerpres.
Reclamațiile formulate în dosarul Colectiv 2
Aceasta se referă la o parte din dosarul Colectiv 2, în care familiile victimelor moarte sau rănite au reclamat condițiile necorespunzătoare din spitale, precum și modul în care au fost realizate transferurile către unitățile medicale din străinătate.
Printre persoanele vizate de plângerile victimelor se numără Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății la acea vreme.
Evoluția cazului Colectiv 2
În noiembrie 2015, la scurt timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu a declarat că autoritățile române nu au nevoie de ajutor internațional pentru a trata răniții.
„Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Am primit solicitări din Franța, Germania și din multe alte locuri. (...) În prezent, ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri sunt capabili să facă față oricărei situații”, a afirmat Bănicioiu.

Decizie. Sursa foto: pixabay
Un an mai târziu, în noiembrie 2016, părinții victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, acuzând mai mulți oficiali guvernamentali și din sistemul de sănătate pentru modul în care au intervenit autoritățile după incendiul din clubul Colectiv.
Parchetul General a deschis un dosar penal în rem
Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem referitor la intervenția autorităților și la acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, precum și la asistența medicală oferită victimelor, circumstanțele legate de posibile infecții nosocomiale și acțiunile sau inacțiunile funcționarilor publici în legătură cu transferul persoanelor rănite la spitale din străinătate.
Dosarul a fost clasat în iunie 2024.
Dosarul principal a fost trimis în instanță, rezultând condamnări și plata unor despăgubiri pentru victime.
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 65 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite.