Șeful DSU precizează că nu trebuie o decizie a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, ci doar o constatare.

“Dacă scădem sub 3,5 la mie, atunci nu mai avem măsurile de weekend. Rămân măsurile generale de ora 10 seara. Binențeles, mai e un impact când coborâm sub 3 la mie – restaurantele pot să deschidă în interior cu capacitatea de 30%”, a declarat Raed Arafat.

“În momentul în care a scăzut sub 3 la mie se intră în scenariul de sub 3 la mie. Este o constatare, o decizie luată pe constatarea făcută”, adaugă Arafat, la Digi24.

Dacă ne vaccinăm, ne întoarcem la normalitate

Arafat a precizat că cu cât numărul celor care se vaccinează este mai mare, cu atât mai repede ne vom întoarce la normalitate și că se observă o îmbunătăţire vizibilă a situaţiei epidemiologice la nivel național.

“Există un comitet stabilit de premier, pentru a stabili măsurile din 1 iunie, ce se poate face, bineînţeles, concomitent cu campania de vaccinare care trebuie să continue şi sper ca numărul vaccinaţilor să crească pentru că este, într-adevăr biletul nostru către normalitate. Cu cât mai mulţi ne vaccinăm, cu atât mai repede ajungem săpre o situaţie de normalitate. Cel puţin la nivelul României, cum a ajuns Israel, Marea Britanie, să poată să se relaxeze şi să aibă o situaţie sub control. Dar asta se face cu cap, gândind şi într-un mod corect”, a mai spus Raed Arafat la Digi24.

Arafat: Pe data de 2 mai iese din carantină și ultima localitate

Acesta a precizat că s-a reușit reducerea numărului de cazuri în România fără un lockdown total și că în data de 2 mai va ieși din carantină și ultima localitate.

“Nu am luat măsuri care să ducă la un lockdown total. Măsurile luate de noi au fost pe baza incidenţei, programul de weekend redus. Totuşi s-a reuşit să se scadă numărul cazurilor. Astăzi pot să spun că în data de 2 mai iese ultima localitate din carantină, este o localitate mică din judeţul Neamţ care iese în 2 mai. Asta înseamnă că inclusiv localităţile care au fost carantinate au scăzut incidenţa în ele. Situaţia a mers spre bine. Încă vedem cazuri în terapia Intensivă, dar şi acolo vedem o scădere. Astăzi la Centrul Naţional de Conducere a Intervenţiei au fost doar 25 de solicitări de transfer din care 20 rezolvate. Asta comparativ cu peste 100 pe zi de solicitări acum 1-2 săptămâni. Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibilă, dar asta înseamnă să fim atenţi, să păstrăm situaţia în care suntem, să ducem situaţia către mai bine şi să ne vaccinăm”, a precizat Arafat.