Editura Evenimentul si Capital

Se pune iar de un conflict interetnic ori chiar mai mult de atât?"| ROMANIA CITITORILOR

Alexandru Ghillis
Autor: | | 2 Comentarii | 1345 Vizualizari

O strategie veche, dar eficientă, este aplicată uneori, atunci când toate treburile merg în ţară tot mai prost sau se pune la cale ceva nepopular şi autorităţile puterii fac orice ca să distragă atentia populaţiei spre cu totul altceva, creat artificial.

Povestea ciudată a aventurii vloggerului „Miliţianul” cu micii de la Kaufland – ce „coincidenţă”, tocmai de „ziua limbii române” 2017 – te duce crispat cu gândul la tragicul spectacol Târgu Mureş 1990. Dar, în acelaşi timp, începe să-ţi pâlpâie beculeţul de alarmă, când, în dreapta noastră, marele frate (cu forţa) de la Răsărit trage abil sforile pe sub masă, ştiind cât de mult îşi doreşte vecinica din stânga României să ajungă iar Ungaria Mare, la fel ca înainte de 1918, ori gâdilând unele creiere moldoveneşti înfierbântate, de pe ambele maluri ale Prutului, să creeze o Moldovă Mare, ca stat independent pro-rus, chipurile, întru protejarea ortodoxiei! Oh! Normal, nu? Desigur, conform ocultului complot geostrategic răsăritean, din România ar urma să rămână doar vechiul regat, rupt de Uniunea Europeană şi de NATO. Ceea ce ar fi cu adevărat dezastruos pentru viitorul României, dacă s-ar materializa vreodată astfel de vise de mărire.

Aventura programată a Miliţianului la Odorheiu Secuiesc, imediat rostogolită pentru rating de toate televiziunile noastre, a incitat o oarecare parte din telespectatorii şi internauţii români. Evenimentul creat a trezit brusc naţionalismul latent din aceştia, patriotic exprimat acum prin lozinci isterice, mobilizatoare, cu accese xenofobe ca „să ieşim cu toţi ân stradă...”, „la arme...”, „moarte botzgorilor...”, „afară din ţară...”, „noi suntem români...” şi altele asemenea, pline de haz involuntar şi înjurături. Culmea este că, majoritari printre cei isterizaţi sunt „miticii”, cum i-au poreclit ardelenii pe ceilalţi conaţionali din restul ţării şi prea puţini sunt cei din Ardeal, care ştiu că ei, românii, sunt majoritari acolo şi, în general, convieţuiesc bine cu cei mai mulţi dintre conlocuitorii maghiari, cetăţeni români „din tată-n fiu”. Mulţi dintre românii ardeleni nativi ştiu a vorbi limba maghiară sau macar o înţeleg. Stridenţele vocale sunt numai ale unor personaje demne de piesele lui Caragiale şi de Vocea Patriotului Naţionale, care mai de care lovindu-şi pieptul de aramă cu o cărămidă mai mare decât a celuilalt, spre hazul celor mulţi, care caută să analizeze cu calm, civilizat, situaţia generată de o provocare.

Astăzi, Facebook-ul, o expresie supremă a democraţiei, permite liber şi gratuit – „de la vlădică la opincă” – accesul în spaţiul public virtual şi numai aşa se explică avalanşa de comentarii injurioase la subiectul tratat, exprimate mai mult ori mai puţin agramat. Ceea ce e destul de edificator pentru oricine cu privire la nivelul educaţiei multor postaci de ocazie. ATENŢIE! Pentru cei interesaţi, cărămizi se mai pot găsi la orice depozit de materiale de construcţii.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate