Se predă Branul

Se predă Branul

Castelul Bran, care a fost retrocedat pe 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg, dar a rămas în administrarea statului român, prin Ministerul Culturii, pentru încă trei ani, va fi predat mâine propietarului de drept.

La predare vor fi prezenţi arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, precum şi avocaţii acestora şi oficiali ai Minsterului Culturii.

Primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, a declarat că autoritatea administrativă locală nu va participa la această formalitate, ci doar la redeschiderea oficială a castelului, care va avea loc pe 1 iunie.

Inima Reginei Maria nu va fi în castel

De la retrocedarea de pe 18 mai 2006, statul a trebuit să plătească chirie pentru colecţiile sale din Castelul Bran. Acestea au fost între timp transferate la Vama Medievală, un spaţiu din apropierea castelului, care aparţine tot familiei de Habsburg, dar de care statul mai poate dispune până în 2012.

Cu o zi înainte de redeschiderea oficială a Castelului Bran, va fi inaugurat, pe 31 mai, la Vama Medievală, Muzeul Naţional Bran. Printre exponatele ce vor putea fi văzute aici se va număra şi Inima Reginei Maria, pe care Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti o va preda în custodie Muzeului de la Bran, la iniţiativa Ministerului Culturii.

Până acum au fost mai multe tentative în plan local de a recupera Inima Reginei Maria, care a iubit foarte mult Branul şi a cărei ultimă dorinţă a fost ca inina sa să fie adusă şi îngropată aici, dar toate demersurile s-au izbit de refuzul ferm al conducerii Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News