Evenimentul Zilei > Justitie > Se poate plimba prin România. Decizia luată de judecători în cazul fostului manager Beatrice Rancea
Se poate plimba prin România. Decizia luată de judecători în cazul fostului manager Beatrice Rancea

Se poate plimba prin România. Decizia luată de judecători în cazul fostului manager Beatrice Rancea

După ce a primit control judiciar, având obligația de a nu părăsi localitatea Iași, fostul manager de la Opera Nașională din Iași a făcut contestație.

Se poate plimba prin România! Cererea fostului manager al Operei Naționale Române din Iași s-a judecat la Tribunalul Iași. Marți, 9 martie a.c., magistrații au aprobat contestația, și a au dispus ca măsura controlului judiciar să vizeze întreg teritoriul României.

”Modifică obligaţiile impuse inculpatei Rancea Beatrice în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar. În următorul sens: – să nu depăşească limita teritorială a României fără încuviinţarea organelor judiciare în faţa cărora se află cauza”, se arată în decizia judecătorilor de la Tribunalul Iași.

Beatrice Rancea este cercetată penal într-un dosar penal al DIICOT, iar procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar.

La începutul lunii martie 2021, procurorii DIICOT au făcut 26 de percheziții, la București și la Iași. Printre persoanele vizate s-a numărat și Beatrice Rancea. Artista a trebuit să primească ”vizita” procurorilor atât acasă, cât și la biroul de la Opera Română.

Procurorii susțin că etse vorba despre un dosar penal care vizează infracțiunile de delapidare și fals.

Acuzații. Era șeful unui grup organizat. Se poate plimba prin România!

Cei de la DIICOT susțin că Beatrice Rancea era în vârful rețelei care se ocupa cu fraudarea bugetului Ministerului Culturii.

„Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași”, se arată în comunicat.

Descinderile procurorilor DIICOT la Opera din Iași au la bază un raport al Curții de Conturi Iași. În plus, noua conducere a formulat plângere penală împotriva sopranei Rancea, pentru delapidare. Plângerea penală este adresată către DIICOT Iași, iar în la mijloc sunt fapte foarte grave. Oficialii din cadrul Operei Naționale București o acuză pe Beatrice Rancea de mai multe infracțiuni. În total, ar fi vorba despre 142 de abateri grave, printre care și delapidări.

Mai concret, Rancea este acuzată că a semnat mai multe contracte care au defavorizat instituția. Mai mult, a anunțat la București că se vor organiza mai multe spectacole, pentru care s-au primit subvenții, iar acestea nu mai aveau loc.