Evenimentul Zilei > International > Se legalizează cerşetoria? Condițiile ca să devii cerşetor autorizat
Se legalizează cerşetoria? Condițiile ca să devii cerşetor autorizat

Se legalizează cerşetoria? Condițiile ca să devii cerşetor autorizat

Primul oraş din Suedia care a legalizat cerşetoria este Eskilstuna, situat la vest de capitala Suediei, Stockholm.

Autorităţile din această localitate au luat o astfel de măsură pentru a combate cerşetoria care a devenit un adevărat fenomen în Suedia.

Conform deciziei autorităţilor locale, cei care începând de luna aceasta doresc să cerşească pe străzile oraşului Eskilstuna trebuie să solicite pe internet sau la o secţie de poliţie o autorizaţie care costă 250 de coroane suedeze (23,3 euro) şi este valabilă trei luni.

Cerşitul fără această autorizaţie va fi sancţionat prin amenzi.

Hotărârea a fost adoptată în luna mai de consiliul municipal, alcătuit din social-democraţi, liberali şi conservatori, dar aplicarea ei a fost amânată pentru că a fost contestată în justiţie.

Impunerea acestei autorizaţii a provocat critici din partea mai multor organizaţii, care consideră că cerşitul devine astfel o infracţiune.

Primarul oraşului, social-democratul Jimmy Jansson, crede însă că „nu este vorba despre persecutarea unor oameni, ci de răspunsul la o mare întrebare: Considerăm că trebuie normalizată cerşetoria în societatea de bunăstare suedeză ?”

Poliţia din Eskilstuna a primit deocamdată opt cereri pentru eliberarea unei autorizaţii pentru cerşit, potrivit agerpres.ro