Evenimentul Zilei > Actualitate > Se intra in sezonul virozelor si gripelor

Se intra in sezonul virozelor si gripelor

Odata cu inceperea cursurilor dupa vacanta de iarna, medicii scolari sunt cu ochii pe copii, ca nu cumva sa inceapa sa se imbolnaveasca si sa iste adevarate epidemii de viroze si gripe.

Medicii le cer copiilor sa nu iasa dezbracati in curtea scolilor, sa se spele pe maini ori de cate ori folosesc toaleta si sa o lase mai incet cu fumatul (acest sfat ii vizeaza mai ales pe liceeni, cunoscut fiind faptul ca numarul fumatorilor in randul adolescentilor este destul de mare), stiut fiind ca aceasta „ocupatie” slabeste mult imunitatea organismului.

Medicii Autoritatii de Sanatate Publica Timis avertizeaza populatia ca s-a intrat „cu dreptul” in sezonul virozelor, chiar daca in ultima perioada numarul acestora nu a  fost foarte mare. In ultima saptamana, sustine Dana Spac, purtatoarea de cuvant a ASPT, a scazut numarul persoanelor care au necesitat internare pentru afectiuni cum ar fi viroza respiratorie sau pneumonia.

Bunaoara, dintre cele 188 de persoane diagnosticate cu viroza inregistrate pana la finele anului, doar 20 au necesitat internarea intr-o unitate spitaliceasca pentru o atenta supraveghere.

„Dintre cele 109 de persoane diagnosticate cu pneumonie doar 31 de persoane au primit tratament in spital. Cifrele sunt comparabile cu perioada de timp anterioara, respectiv 17-23 decembrie, cand numarul celor internati in spital pentru afectiunile asociate sezonului rece, a fost mult mai mare”, a mai precizat Dana Spac. Luna decembrie s-a incheiat fara niciun caz de gripa raportat la nivelul judetului Timis.

Aglomeratiile trebuie evitate

Totusi, pentru perioada urmatoare medicii isi mentin recomandarile, atat in ceea ce ii priveste pe adulti cat si pe copii. Specialistii recomanda sa fie evitate aglomeratiile, iar orice persoana atunci cand iese pe strada sa poarte imbracaminte adecvata temperaturilor  scazute de afara. Pentru un aport crescut de vitamine, se recomanda consumul de fructe si legume proaspete, a ceaiurilor calde. In situatia in care apar si se mentin semnele unui disconfort fizic crescut, trebuie urgent facuta o consultatie la medicul de familie.

NEPREGATITE

Scoli in impas

Patru scoli din judetul Timis au primit ieri copiii in prima zi de scoala fara caldura. Este vorba despre Grupul Scolar Sfantul Nicolae din Deta, Liceul de Arte Plastice din Timisoara, Scoala Generala cu clasele I-VIII nr. 19 din Timisoara si Scoala din Saravale. Aici, fie centralele termice nu functioneaza, fie sobele nu ard lemnele ude de zapada cazuta in ultimele zile.

In cadrul Comandamentului de Iarna, prefectul Ovidiu Draganescu a cerut Inspectoratului Scolar Timis sa trimita copiii acasa, in cazul in care temperaturile din salile de clasa sunt scazute. (Raluca Pantea)

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: