Evenimentul Zilei > Actualitate > Se încearcă mușamalizarea afacerilor lui Dan Barna? Acuzații grave la adresa liderului USR
Se încearcă mușamalizarea afacerilor lui Dan Barna? Acuzații grave la adresa liderului USR

Se încearcă mușamalizarea afacerilor lui Dan Barna? Acuzații grave la adresa liderului USR

Eugen Teodorovici vrea să fie sigur că afacerile cu fonduri europene în care ar fi implicat Dan Barna sunt cercetate riguros, el având semnale că se încearcă ascunderea unor informații

Transparență totală în anchetarea afacerilor cu fonduri europene în care ar fi fost implicat liderul USR, Dan Barna.

Aceasta a fost solicitarea făcută de ministrul demis al finanțelor, Eugen Teodorovici (PSD), în timpul audierilor din Parlament a ministrului desemnat pentru fonduri europene, Eugen Teodorovici. El vrea să fie sigur că toate datele privitoare la”speța Barna”  vor fi folosite în ancheta începută de DLAF.

„Din semnalele pe care eu le am, autoritatea de management din minister încearcă să pună deoparte anumite informații pe care le cere Departamentul Antifraudă”, a declarat Teodorovici, potrivit  g4media.ro.

Dan Barna participă la audierea lui Ioan Marcel Boloș, ministrul desemnat de PNL pentru pentru fonduri europene. Ilie Marcel Boloș nu a întârziat să îi răspundă lui Eugen Teodorovici, acesta spunându-i că totul va decurge transparent.

„Dlui Teodorovici îi mulțumesc pentru sprijinul pe care ni-l oferă. Legat de cazul Barna, aici procedura legală impune o anumită transparență pe care trebuie să o avem în legătură cu organele de cercetare. Sunt proceduri legale pe care trebuie să le respectăm și din acest punct de vedere nu cred că va fi cazul în mandatul Guvernului Orban să avem probleme. Cuvintele de ordine sunt transparență și clarificarea tuturor aspectelor.”, a spus ministrul desemnat în timpul audierilor.

Proiecte europene cu cântec 

Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă al Guvernului (DLAF) verifică proiectele de incluziune socială cu bani europeni,  denumite „SES-am deschide-te”, „Punţi Comunitare” şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, în care a fost implicată şi firma Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare a lui Dan Barna, se arată într-un răspuns al DLAF la  solicitarea reporterilor Riseproject.ro. Consiliul Judeţean Albă a fost beneficiarul proiectelor „SES-am deschide-te” şi „Punţi Comunitare” în timp ce chiar firma liderului USR , Dan Barna,  a fost beneficiarul proiectului „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural” . Proiectele au fost derulate  în 2015, unan mai târziu ieșind din acționariatul societățîi , fiind numit secretar de stat la  Ministerului Fondurilor Europene . Potrivit anchetei publicate de Riseproject.ro,  privind modul în care au fost cheltuite fondurile europene din aceste proiecte,  firma lui Dan Barna ar fi direcţionat fonduri europene din cadrul acestor proiecte către sora lui şi apropiarii săi . Anchetă mai arată că, în calitate de consultant, firma lui Barna a aprobat documente de plată, în ciuda faptului că beneficiarii finali ai fondurilor ar fi făcut nereguli,  afacerile nefiind sustenabile .

DNA a intrat pe fir

Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în cazul dezvăluirilor Rise Project despre Dan Barna, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Procurorii au deschis dosar penal în rem, cu privire la o posibilă faptă de fraudare a fondurilor europene, ceea ce înseamnă că sunt cercetate faptele și nu persoane.Dan Barna a declarat, pe 21 octombrie, la o întrevedere cu reprezentanțîi mass-media, că nu a fost înștiințat oficial de DNA cu privire la  o astfel de anchetă. ”Nu am primit nimic de la DNA. E foarte bine dacă au început verificarea, chiar eu am solicitat DNA verificarea faptelor”, a spus Barna.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.