Evenimentul Zilei > Actualitate > Se cauta un rege
Se cauta un rege

Se cauta un rege

O organizatie britanica a lansat o campanie internationala pentru a descoperi un pretendent la tronul Angliei, cineva care sa poata aduce dovezi ca se trage din stirpea regilor anglo-saxoni inlaturati de la putere la 1066.

Mai multe ziare din Marea Britanie, Australia, Germania si Norvegia publica, in aceasta saptamana, o serie de anunturi de genul: "Poti sa-ti trasezi arborele genealogic pana la 1066? Stramosii tai aveau cumva dreptul sa stea pe tronul Angliei?". Initiativa apartine asociatiei English Heritage, care isi propune sa apere patrimoniul istoric al Marii Britanii.

Cel care ar putea sa se pretinda mostenitorul tronului trebuie sa poata dovedi ca se trage din Edgar Aetheling, proclamat rege in 1066, dar care nu a mai apucat sa fie incoronat.

Nascut in 1051, Edgar fusese declarat mostenitor al tronului de regele Edward Confesorul, dar nu a urcat pe tron la moartea acestuia, in ianuarie 1066, deoarece era prea tanar pentru a putea apara tara in fata iminentei invazii normande. In locul sau a fost incoronat Harold al II-lea, ucis in batalia de la Hastings, in octombrie acelasi an.

Adolescentul Edgar e proclamat rege, dar, cateva saptamani mai tarziu, se inclina in fata lui William Cuceritorul. "Regele pierdut", cum mai este numit, a murit in exil in Scotia, in 1126.

"Daca William nu ar fi ocupat tronul in 1066, istoria Angliei ar fi fost complet diferita", spune Nick Barratt, expert in genealogie. Cei care se cred urmasii lui Edgar trebuie sa posteze pe site-ul www.english-heritage.org.uk/hastings ce dovezi pot aduce in acest sens.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: