Premierul Scott Morrison  a explicat adresându-se cetăţenilor săi că: „E o chestiune cu care trebuie să ne obişnuim” într-un interviu radiofonic la canalul 3AW: „Nu vreau să fac speculaţii privind blocajul impus mişcărilor oamenilor, dar acesta ar putea dura şi un an”.

Întrebat despre şcoli premierul Morrison a spus: „Şcolile, spre deosebire de activităţile economice ar putea reîncepe mai repede”. Aceasta a suscitat îngrijorarea părinţilor care se tem de o amplificare a contagierilor. Este în studiu un plan privind reluarea cursurilor şcolare: „Nu dorim ca elevii să rămână acasă un an de zile”. Nu toate statele sunt de acord cu reînceperea cursurilor. De exemplu statul Victoria a invitat părinţii să-şi ţină copiii acasă.

Graţie măsurilor foarte rigide, Australia a reuşit să ţină sub control răspândirea virusului. Primul ministru Scott Morrison nu vine prima dată cu astfel de anunţuri. Cu câteva săptămâni în urmă a spus: „E timpul ca străinii să se întoarcă acasă. Statul trebuie acum să se ocupe de australieni”.

Până în prezent sunt 6.515 infectaţi şi 64 de decese. Noile infectări nu depăşesc 50 pe zi şi scad zilnic. Se pare că izolarea este singura cale de a combate coronavirusul. Iar australienii ar putea să fie nevoiţi să se obişnuiască cu restricţiile impuse de guvern privind deplasările şi distanţarea socială la care virusul obligă, potrivit celor relatate de Il Giornale.