Sdrobiş: "În fotbalul nostru este o golănie perpetuă!"

Sdrobiş: "În fotbalul nostru este o golănie perpetuă!"

"Părintele" a reacţionat dur după dezvăluirile EVZ, care a scris ieri despre tentativele tandemului Becali-Borcea de a-l convinge pe Dumitru Bucşaru să retragă Unirea Urziceni din campionat.

Deşi se împlinesc în curând 21 de ani de la căderea regimului comunist în România, Steaua şi Dinamo nu par să se fi dezbărat de metodele neortodoxe pe care le foloseau înainte de Revoluţie.

EVZ a dezvăluit, în ediţia de ieri, despre încercările lui Gigi Becali, patronul Stelei, şi ale acţionarului dinamovist Cristi Borcea de a-l determina pe Dumitru Bucşaru să retragă echipa de fotbal Unirea Urziceni din Liga I. Becali şi Borcea au încercat să-l atragă de partea lor şi pe Adrian Porumboiu, finanţatorul grupării FC Vaslui, dar fostul arbitru internaţional nu a marşat la această idee. Scopul planului pus la cale de Becali şi Borcea era unul foarte simplu: dacă Unirea s-ar fi retras din campionat înainte de încheierea turului, toate rezultatele echipei ialomiţene ar fi fost anulate.

Din asta ar fi avut de câştigat Steaua şi Dinamo - care au fost învinse în această toamnă, la Urziceni - în timp ce Oţelul Galaţi - liderul-surpriză al sezonului de toamnă - ar fi pierdut cele trei puncte obţinute din victoria cu 4-1 repurtată în faţa grupării din Bărăgan.

"Nu mă mai miră nimic"

Clubul Oţelul Galaţi şi-a găsit un avocat în persoana lui Ioan Sdrobiş. Antrenorul supranumit "Părintele" a stat pe banca echipei de la Dunăre, ca "secund" al lui Cornel Dinu, în toamna anului 1988, când "siderurgiştii" au învins cu scorul de 1-0 celebra grupare italiană Juventus Torino, în primul tur al Cupei UEFA, şi a fost "principal" la returul din Italia, pierdut de gălăţeni: 0-5.

Sdrobiş a declarat ieri, pentru EVZ, că nu e deloc surprins de metodele folosite în prezent de Steaua şi Dinamo şi, totodată, a făcut o radiografie extrem de dură a realităţii din fotbalul românesc.

"Nu mă mai miră nimic, ăsta e fotbalul din ţara noastră, dacă putem numi fotbal ceea ce facem noi aici. Uitaţi-vă la cluburi mari din lume, precum Bayern München, FC Barcelona, cum se organizează, cum îşi cresc jucătorii, în timp ce în fotbalul nostru este doar o golănie perpetuă! Cât despre metodele folosite de Steaua sau Dinamo, amintiţi-vă de declaraţiile făcute recent de un jucător care a plecat de la Dinamo (n.r. - fundaşul argentinian Garat, care a acuzat, după despărţirea de "câinii roşii", că "Dinamo e un club mafiot"). Ele spun totul despre ce se petrece acolo", ne-a spus Ioan Sdrobiş.

"Vor fi presiuni foarte mari"

Ioan Sdrobiş se arată convins că sezonul de primăvară al Ligii I nu se va disputa doar pe dreptunghiul verde. "Ce, e cumva o noutate faptul că în fotbalul românesc se practică şi metodele neortodoxe? Vor fi presiuni foarte mari pentru ocuparea primelor două locuri ale clasamentului, pentru că toţi sunt cu gândul doar la banii din Liga Campionilor, fără să-i intereseze că echipele lor se fac de râs acolo. La noi, fotbalul a devenit o afacere din care s-au îmbogăţit doar unii oameni, în timp ce cluburile au de pierdut. Steaua, Dinamo sau CFR au ajuns în pragul falimentului din cauza străinilor ăştia de duzină, care sunt aduşi pe bani grei şi le blochează drumul românilor talentaţi", acuză "Părintele".

OPINIE

"Chivu e un şmecher!"

De replicile tăioase ale "Părintelui" nu a scăpat nici Cristi Chivu, căpitanul echipei naţionale a României. Ultima nemulţumire a lui Ioan Sdrobiş faţă de jucătorul pe care l-a promovat provine dintr-un clip publicitar difuzat în ultima vreme pe micile ecrane, în care fundaşul de la Inter Milano antrenează, prin intermediul internetului, o echipă de copii din Reşiţa: "Când îl văd pe Chivu în spotul ăla, mă apucă toţi dracii! Chivu e un şmecher, face clipul ăla publicitar pe bani grei. Dacă vrea cu adevărat să facă ceva folositor, să se ducă la Reşiţa, unde eu i-am pus ştampila de fotbalist, şi să bage bani într-o echipă de copii, să investească acolo un milion de euro!".

REACŢII

"Nu e moral"

Dezvăluirile din ediţia de ieri a EVZ au fost confirmate de oameni din fotbal.

"Lucrurile au stat exact aşa cum aţi scris, cu o singură menţiune. Mitică Bucşaru a vrut, într-o primă fază, să retragă echipa din Liga I. S-a răzgândit însă când a aflat despre planul pus la cale de Gigi Becali şi de Cristi Borcea. Chiar s-a înfuriat, în momentul în care a aflat ceea ce aveau de gând cei doi. Atunci s-a ambiţionat să menţină Unirea în prima divizie", ne-a spus, ieri, sub protecţia anonimatului, un conducător de club cu experienţă din Liga I.

Alţi şefi ai altor grupări din primul eşalon au evitat însă să comenteze subiectul, socotind că tăcerea este de aur într-un astfel de caz sensibil.

George Copos, patronul de la Rapid, a acuzat nu o dată "manevrele specifice" ale celor de la Dinamo. "Dacă este adevărat ceea ce spuneţi, atunci nu e moral, nu e drept", ne-a declarat ieri George Copos.

Adrian Porumboiu, patronul grupării FC Vaslui, n-a vrut să se pronunţe. "Nu e problema mea ce fac sau ce vor să facă cei de la Steaua şi de la Dinamo. E treaba lor, îi priveşte. Se apropie Sărbătorile de Iarnă, aşa că nu mai îmi stă capul acum la problemele din fotbal", s-a mulţumit să afirme liderul moldovean.

Ne puteți urmări și pe Google News