Evenimentul Zilei > Politica > Scrisoarea unei AMBASADE STRĂINE produce o CONVERSAȚIE de 75.000.000 euro între doi MINIȘTRI din Guvernul CIoloș. Se CEREAU DESPĂGUBIRI de la CFR
Scrisoarea unei AMBASADE STRĂINE produce o CONVERSAȚIE de 75.000.000 euro între doi MINIȘTRI din Guvernul CIoloș. Se CEREAU DESPĂGUBIRI de la CFR

Scrisoarea unei AMBASADE STRĂINE produce o CONVERSAȚIE de 75.000.000 euro între doi MINIȘTRI din Guvernul CIoloș. Se CEREAU DESPĂGUBIRI de la CFR

Fostul vicepremier din timpul Guvernului Dacian Cioloș, care îndeplinea și funcția de ministru al Economiei, Costin Borc, a fost înregistrat în timp ce discuta despre plata sumei de 75 de milioane de euro, din conturile statului român, către o companie străină. Interlocutorul lui Borc este fostul ministru al Transporturilor, Sorin Bușe.

Vineri, jurnaliștii de la Antena 3 au prezentat o discuție purtată de cei doi demnitari, care avea ca scop plata milioanelor de euro, către firma de construcții Astaldi, „la insistența ambasadei Italiei la București”, după un arbitraj cu CFR relatează DCNews. Evenimentele se petrec în luna noiembrie 2016, chiar înainte de alegerile care au adus coaliția PSD-ALDE la putere în Parlament.

Punctul de plecare al discuției îl reprezintă despăgubirea cerută de firma Astaldi SpA din partea operatorului de transport feroviar CFR SA, date fiind mai multe contracte de modernizare a infrastructurii, potrivit sursei citate.

Redăm mai jos secvența de dialog dintre cei doi.

Borc începe discuția prin a aduc în prim-plan plata care trebuia efectuată către Astaldi, având în vedere scrisoarea primită de fostul vicepremier de la ambasadorul italian la București și situația în care se afla CFR.

Costin Borc: Ce îi spun omului ăstuia căruia i-am promis acum câteva luni că nu e nicio problemă pentru plata banilor (arbitrajul câștigat de ei pentru CFR).                                        

Sorin Bușe: Costin, m-ai sunat ieri pentru această chestiune despre care nu știam nimic și care implică plata unei sume uriașe de 75 de milioane de euro, de către statul român pentru o firmă străină.Eu am sunat imediat pe Ion Trocaru, secretarul de stat responsabil de CF să afle care e situația și să-mi raporteze. Mi-a făcut azi pe la prânz un raport telefonic nu prea clar. Indiferent ce ai promis tu omului ăluia chiar aștepți ca eu să-ți pot răspunde de pe o zi pe alta considerând suma mare de bani implicată, fără a încerca să clarific total și legal situația din punctul de vedere al CF? Sunt perplex.

Costin Borc: Îmi pare rău, înțeleg că ești obosit după drum. Nu mă aștept să răspunzi într-o zi. Scrisoare de la ambasadă e alta față de cea de ieri, dar pe același subiect. Povestea e mai lungă și nu e vorba de nicio promisiune de-a mea, ci de-a noastră, ca Guvern, (am fost împreună cu Costescu și cu un secretat de stat la voi) că suntem în stare să respectăm niște decizii câștigate de ei. Oamenii ăștia au câștigat deja un arbitraj pentru că nu au fost plătiți de ani de zile. Și nu a fost vorba de o sumă în dispută, singurul lucru rămas de rezolvat era să avem banii pentru a face plata.”