Scriitorul Ahmet Altan, pasărea din colivia lui Erdogan. Mărturii după 1.500 de zile de închisoare

Scriitorul Ahmet Altan, pasărea din colivia lui Erdogan. Mărturii după 1.500 de zile de închisoare

Figură cheie a rezistenței în epoca Erdogan, scriitorul și jurnalistul Ahmet Altan a împlinit, recent, 1.500 de zile de închisoare. Nu știe dacă va mai fi vreodată liber până la finalul vieții, iar ultima sa carte a văzut lumina tiparului în multe țări ale lumii, mai puțin în țara sa.

Scriitorul și jurnalistul turc Ahmet Altan a împlinit, recent, 1500 de zile în închisorile lui Erdogan, încarcerat la Silivri, închisoarea de maximă securitate situată la periferia Istanbulului.

Pe 10 septembrie 2020 a împlinit peste 5 ani de detenție pentru o vină dovedită, aceea de a fi susținut tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Își petrece timpul citind, lucrând la noul său roman, plimbându-se în curtea mică învecinată cu celula sa, de unde poate zări cerul și auzi cântecul păsărilor.

Avocatul său, Figen Çalikusu, îi face o vizită o dată la 15 zile, așa cum îi permite legea. „Moralul său este bun. A fost o perioadă dură în pandemie, căci vizitele au fost suspendate, deși restricțiile au fost ridicate apoi. Îi face plăcere să primească vizite, totuși un guardian este prezent permanent și ne ascultă conversațiile. Până acum era singur în celulă, însă din 8 septembrie a mai venit un prizonier în celula lui", a declarat avocatul lui Altan pentru publicația Le Monde.

Cui i-e teamă de Ahmet Altan?

Încarcerarea i-a inspirat cartea de memorii Nu voi mai vedea lumea niciodată, scoasă din închisoare, bucată cu bucată, de avocatul său. A fost eliberat pe 4 noiembrie 2019, după 3 ani de închisoare. Inițial fusese condamnat la 10 ani și jumătate de închisoare pentru complicitate cu o grupare teroristă, dar justiția a ordonat punerea sa în libertate sub control judiciar.

Scriitorul a fost rearestat după doar 8 zile de libertate, în urma unei decizii a magistraților, la cererea procurorilor.  Amnesty International a denunțat arestarea lui Ahmet Altan drept ”scandaloasă”. Din 2016 până în prezent, regimul Erdogan a aruncat în închisori zeci de mii de magistrați, militari, ziariști, diplomați și intelectuali acuzați de gulenism.

Ne puteți urmări și pe Google News