Evenimentul Zilei > Actualitate > Bolnavii de screloză multiplă își găsesc medicamentele doar în 6 orașe ale țării
Bolnavii de screloză multiplă își găsesc medicamentele doar în 6 orașe ale țării

Bolnavii de screloză multiplă își găsesc medicamentele doar în 6 orașe ale țării

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a lansat o petiție în care atrage atenția asupra situației absurde în care sunt puși pacienții cu scleroză multiplă: aceștia trebuie să se deplaseze pentru a își ridica medicația de la una dintre cele 12 unități medicale situate în 6 orașe ale țării.

Scleroza Multiplă (SM) este cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr, vârsta medie a pacienţilor la momentul diagnosticării fiind cuprinsă între 25 şi 35 de ani. În acest moment, în România, sunt autorizate doar 12 unităţi medicale care derulează programul în doar 6 orașe.

Şi, cu toate că medicamentele pentru tratarea afecţiunilor cronice se pot prescrie pentru 90 zile, în ultimii ani, majoritatea pacienţilor au fost nevoiţi să se deplaseze lunar la unităţile incluse în Programul Naţional de Boli Neurologice/Scleroză Multiplă.

Dispunerea geografică a centrelor de tratament și distanța mare pe care pacienţii o au de parcurs periodic, face ca mulți să renunțe la tratamentul ce încetineşte progresia bolii.”, se arată în petiția scrisă de suferinzi.