Schimbi operatorul de telefonie, dar pastrezi numarul

Schimbi operatorul de telefonie, dar pastrezi numarul

Din 2008, abonatii companiilor de telefonie mobila si fixa vor putea, de exemplu, sa fie abonati Vodafone, dar sa aiba numar de Orange.

Schimarea furnizorului de servicii de telefonie fara a pierde numarul, in termeni tehnici portabilitate, este propusa in cadrul unui proiect de decizie de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Insa, trecerea de la un operator la altul fara schimbarea numarului de telefon nu va fi gratuita.

Potrivit proiectului, cei care vor suna catre un numar "portat" fie vor plati ca si cum acesta apartine retelei initiale, fie vor plati tariful pentru noua retea. In Franta, de exemplu, numerele de mobile nu mai au prefixe care sa identifice furnizorul.

Pentru a informa consumatorii cat au de platit, vocea unui robot anunta catre ce retea a fost initiat apelul, inainte ca destinatarul sa raspunda. Furnizorii de servicii de telefonie vor fi obligati sa le puna la dispozitie utilizatorilor, pe internet, informatii despre numerele care au fost portate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Transfer de numere, doar la cerere Schimbarea furnizorului de telefonie mobila fara a schimba numarul de telefon va fi posibila numai la cererea abonatului. Realizarea procesului de portare este in totalitate responsabilitatea furnizorului acceptor, care initiaza acest proces in momentul primirii cererii de la utilizatorul final. Termenul de finalizare a procesului de portare trebuie sa fie de circa zece zile.