Schimbări mari pe piața RCA. Ce se întâmplă cu tarifele polițelor

Schimbări mari pe piața RCA. Ce se întâmplă cu tarifele polițelor Mașini. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noi schimbări sunt anunțate pe piața RCA din România. Plafonarea  prețurilor polițelor ar putea fi prelungită până la finalul lunii septembrie. Pentru această noutate, guvernul ar urma să aprobe solicitarea făcută de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Schimbări pe piața RCA

ASF a propus plafonarea preţului poliţelor de asigurare obligatorie până în toamnă. Conform cererii, data limită va fi 30 septembrie 2024.

Tarifele maxime pentru primele de asigurare RCA au fost stabilite la nivelul celor practicate la data de 28 februarie 2023. Acestea pot fi ajustate cu un procent de cel mult 6,8%. Potrivit procedurii, prețurile vor fi valabile timp de trei luni.

RCA

Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul va lua decizia finală

„Ministerul Finanţelor pune în dezbatere publică proiectul elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin care reglementează soluţia temporară de prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie”, au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Ne puteți urmări și pe Google News
ASF

ASF. Sursa foto: Facebook

Piața RCA. Aspectele stabilite de actul normativ

Tarifele maxime se aplică la contractele RCA încheiate după intrarea în vigoare a propunerii de prelungire. Totodată, comisioanele de distribuție pentru contractele RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție. Regula se aplică pentru o perioadă de trei luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirilor se bazează pe un tarif care nu poate depăși costul mediu practicat de firmele care oferă servicii de închiriere.

În plus, despăgubirea se acordă doar dacă vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. Perioada maximă pentru acordarea despăgubirilor este de 30 de zile, după eliberarea autorizației de la Poliție.

„În prezent, în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă”, arată Ministerul Finanţelor.