Evenimentul Zilei > Economie > Schimbare istorică în România. Când trecem le euro? Bombă de la Mugur Isărescu
Schimbare istorică în România. Când trecem le euro? Bombă de la Mugur Isărescu

Schimbare istorică în România. Când trecem le euro? Bombă de la Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cutremură piața economică din România făcând un anunț fără precedent.

Guvernatorul BNR vine cu veste-șoc în timpul pandemiei de Coronavirus. Mugur Isărescu a anunțat că România ar putea intra în sistemul cursurilor de schimb.

În mod normal, acest pas uriaș pentru economia românească ar urma să fie făcut în anul 2024. Accesul la sistemul cursurilor de schimb ar înseamnă că România ar mai sta doi ani până la adoptarea monedei unice.

Mugur Isărescu este convins că până la finalul acestui deceniu România va trece la euro, potrivit  Playtech.

De asemenea, guvernatorul BNR consideră că 2024 ar fi un an bun pentru o asemenea schimbare, timpul estimat pentru realizarea acesteia fiind rezonabil.

„Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, că durează doi ani sau mai mult”, a afirmat la acel moment guvernatorul.


Pe 17 martie, euro a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa leului: 4,8448 lei/euro. Pe 19 martie 2020, moneda europeană a crescut pe piaţa interbancară până la 4,87 lei. Pe 21 februarie 2020, euro a depăşit pentru prima dată pragul de 4,8 lei la cursul de referinţă anunţat de BNR şi a atins, la acel moment, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale.

Joi, 27 mai, euro a înregistrat o scădere ușoară față de cursul de ieri, 27 mai, cu 0.02%, și astfel un euro este 4.8421 lei la cursul BNR.

Dolarul american a scăzut, la rându-i, față de curusul înregistrat miercuri. A fost semnalată o scădere cu 0,16%, iar acum moneda americană poate fi achiziționată de la BNR cu 4.3983 lei. Pe data de 23 martie, moneda americană a atins cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului: 4,5316 lei.